Direktor Tiršove: Dolaze deca sa teškim simptomima postkovida

24 marta, 2022

Direktor Dečje klinike u Tiršovoj Siniša Dučić kaže za Blic da se u ovom trenutku u toj klinici nalaze dva pacijenta pozitivna na koronavirus, koji su testirani rutinski – jer su došli na operaciju. To su deca koja nemaju nikakve simptome, kaže doktor Dučić.

Napominje da su u kliniku u Tiršovoj od početka pandemije dolazili najteži pacijenti koji su zahtevali intenzivnu negu.

– U toku poslednjeg talasa bilo je nešto manje teških pacijenata, s tim što smo u ovom talasu imali postkovid pacijente. Od početka pandemije lečili smo preko 50 dece sa postkovid simptomima, mahom sa teškom kliničkom slikom, febrilnim stanjem, sa svim parametrima zapaljenja – kaže direktor Dečje klinike.

Dodaje da su u postkovidu najviše pogođeni srce, pluća, bubrezi, ali da su takvi pacijenti dobro prolazili nakon intenzivnog lečenja koje traje nekoliko nedelja.

Prema njegovim rečima, u prethodnom periodu su, u pikovima pandemije, na klinici smanjivani elektivni operativni program i elektivne pedijatrijske intervencije, koje nisu hitne. Ističe da se nije desilo da neki hitan pacijent nije operisan ili zbrinut.

Zbog kovida je stala i transplantacija, ali se sada i to vraća u redovan režim.

– To je uticalo na to da je veći broj pacijenata na hemodijalizi. Tu smo podbacili – kaže Siniša Dučić.

Dodaje da se na Dečjoj klinici u Tiršovoj radi sa najtežim bolesnicima, po principima moderne medicine. Svu opremu koja im je potrebna, kaže, imaju.

Što se tiče lečenja dece u inostranstvu, napominje da je princip da se svi strani stručnjaci koji nešto rade bolje dovedu u Srbiju.

– Puno je jednostavnije i roditeljima i deci da se dete leči u Tiršovoj, nego u Moskvi ili nekom drugom gradu. Drugo, stranci kada dođu, oni vrše edukaciju naših mladih lekara – rekao je Dučić i naglasio da će uskoro lekari iz Nemačke dolaziti u Tiršovu, a da će naši lekari odlaziti u Univerzitetski klinički centar u Nemačkoj.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama