Електронски дневник: Директор у случају грешке може да измени оцену

У 200 основних и средњих школа у Србији уводи се електронски дневник. Све оцене, изостанци, примедбе и похвале на рад ученика уписиваће се у таблете, који ће податке одмах пренети на сервер. Сви сервери и опрема за овај систем налазе се у Србији и добро су чувани. Новина је и да ће професори моћи да виде само оцену из свог предмета, да им успех ђака из других предмета не би умањио објективност при оцењивању.

Фото eskolskidnevnik.rs
Прошло је време када су професори знали да ударе дневником о сто. Школски дневници захваљујући новим технологијама полако одлазе у историју, замениће их нови – електронски, у облику таблета.
Лука Карапанџа, ученик ОШ “Павле Савић” каже да му се то не свиђа, али да је добро за родитеље. Истиче да родитеље не може да слаже ако има лошу оцену.
“Мора да се види да је то право. У Дневнику се све то лепо види, а у таблету може нешто да се избрише и онда да се промени”, сматра Катарина Тричковић, ученица ОШ “Бранислав Нушић”.
Лука Јованчић, ученик “Пете Београдске гимназије” каже да више нема лагања родитеља.
Оцене, изостанке, примедбе и похвале за своје дете, родитељи ће моћи да виде тек после два дана, помоћу шифре на интернету. То је одлучено на предлог психолога, да би деца имала времена да родитељима објасне своје школске резултате.
“Мислим да ће бити добра комуникација између ученика и професора преко тог електронског дневника, да ће родитељи моћи да буду правовремено обавештени о свим променама које се дешавају у школи, кад су у питању оцене које вероватно деца некад и не кажу”, каже Давор Тривић, професор економске географије из “Друге економске школе”.
Електронски дневник уводиће се постепено, како директори школа и професори буду пролазили обуку за коришћење нове опреме.
“Не може одједном. Чули сте, иде прво 200 школа које су одабране по принципу иновације, технологије и ја мислим за једно годину дана ће трајати ова прича и најбоље ће изаћи”, рекао је Дејан Недић, директор “Друге економске школе” у Београду.
Требаће нам времена да се навикнемо али промена је позитивна, сматра председница Владе Ана Брнабић.
“Раније је било мало лакше да се муља и тако. Сада тога неће бити, али на крају крајева, то је порука за друштво – идемо у друштво у коме нема више муљања”, рекла је Ана Брнабић.
Увид у све оцене ученика, поред родитеља, имаће само разредни старешина и директор који једини у случају грешке може да измени оцену.

Извор: РТС