Директори и поједине школске управе јучерашњи допис школама протумачили на погрешан начин

20 марта, 2020

Наставницима ће на располагању бити још једна платформа за учење на даљину


Интернет највећи проблем за онлајн наставу

Мајкрософтова платформа Тимс за учење на даљину, која ће ускоро бити доступна наставницима, неће бити обавезујућа, па ће просветни радници сами одлучити да ли ће на њу прећи или ће наставити да користе платформе за онлајн наставу које су одабрали претходних дана, потврђено је Данасу у Министарству просвете.

Најновији допис Министарства који су школе јуче добиле изазвао је велику забуну међу запосленима, јер су многи директори и поједине школске управе то обавештење протумачили на погрешан начин – да се прекидају начини комуникације које су наставници већ успоставили са својим ђацима, као што су Гугл учионица, Едмондо, Мудл, Вибер, мејл…

– Коришћење платформе Тимс није обавезно. То је још један у низу веб алата за који смо обезбедили системску подршку да би наставници могли да га користе. Како би се наставници што боље припремили, биће организоване бесплатне онлајн обуке, о чему је прослеђена информација свим школама. Такође, припремљена су и упутства за коришћење ове платформе – каже за Данас Биљана Марић, саветница министра просвете.

Унија синдиката просветних радника Србије саопштила је јуче да многи просветни радници имају проблем у интернет комуникацији са својим ђацима, нарочито они који раде у сеоским школама.

„Велики број ђака нема приступ вај-фају, те је принуђен да користи интернет који докупљују преко неког од оператера код којих су купили картицу. Ово није само проблем у комуникацији са ђацима, већ и финансијско оптерећење родитеља, који докупљују интернет како би деци омогућили школовање у току ванредне ситуације“, кажу у Унији. Из тог синдиката апелују на надлежне да у договору са оператерима омогуће поменутим ђацима бесплатне допуне.

Биљана Марић наводи да је Министарство свесно овог проблема и да је управо због тога први систем подршке настава на даљину преко канала РТС.

– Отворили смо бесплатан интернет према РТС Планети, према свим веб местима РТС-а где могу да погледају предавања, обезбеђен је бесплатан проток према порталу „Моја школа“, али је потребан интернет да би се конектовали. Нажалост, за Тимс платформу не можемо да обезбедимо бесплатан проток – каже Марић.

Она каже да разумеју тешкоће с којима се срећу поједини ученици и просветни радници, али напомиње да су сви наставници обавезни да обезбеде наставне материјале за своје ђаке и да нађу начин да их дистрибуирају и да са децом ступе у контакт. Марић каже и да је наложено директорима да наставницима који немају компјутере уступе оне из школа.

– Пола кабинета по Србији је испражњено јер су директори дали наставницима рачунарску опрему из школе на реверс да би од куће могли да раде. Користимо сва расположива средства и покушавамо да максимално изађемо у сусрет, али је толико проблема да је све немогуће решити у овако кратком року – истиче саветница министра.

Она најављује да ће ускоро на порталу за онлајн наставу „Моја школа“ бити постављени тестови и додатни материјали који се односе на лекције емитоване на РТС-у.

– Наставници који свакодневно снимају часове су веома заузети, а њихове колеге волонтерски прегледају те снимке и састављају мини тестове са кључним питањима да би деца знала шта из сваке лекције шта треба да изађе као остварен исход. Радимо и на томе да се поставе презентације које су наставници користили у видео лекцијама, како бисмо и на овај начин омогућили различите видове учења – наводи Марић.

На питање да ли је изненађена чињеницом да значајан број наставника не уме да користи информационе технологије и да се сада показало да ни ђаци нису информатички писмени како се обично мисли, Марић каже да златне средине нема – постоје они који савршено владају информационим технологијама и они који их не користе уопште. Ипак, истиче да је охрабрујуће што их велики број наставника употребљава и на разне начине се сналазе да овладају различитим алатима. Она подсећа да су за наставнике у претходном периоду биле организоване различите обуке о дигиталној писмености, на којима су у они били у улози ученика, па неки од њих сада имају потешкоћа са администрирањем е-учонице.

Упутство и за специјалне школе

Министарство просвете саопштило је јуче да су школе у обавези да у оперативним плановима рада предвиде и учење на даљину са ученицима који раде по Индивидуалном образовном плану (ИОП). Неопходно је да наставници израде посебне прилагођене материјале за ђаке којима је потребан структуриран индивидуализован приступ у раду (ИОП-1, ИОП-2 и ИОП-3) и да их они буду доступни ученицима на начин који договоре са њиховим родитељима. Министарство указује да је важна и психолошка подршка родитељима деце која раде по ИОП-у, коју треба да пруже разредне старешине, наставници и психолошко-педагошке службе у телефонском контакту са родитељима или путем електронске поште.

„За специјалне школе припрема се додатно упутство и садржаји који могу бити од користи у изради оперативног плана рада, док су за децу мигранте који се налазе у прихватним центрима, уз подршку Комесаријата за избеглице, обезбеђени телевизори и рачунари преко којих ученици могу да прате предавања на РТС 3 и образовних платформи“, наводе у Министарству.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама