Direktori škola moraće da rade i u nastavi

20 septembra, 2017

Zaposleni u prosveti moraće sa 65 godina života da idu u penziju, poslednju reč u imenovanju direktora škole davaće ministar prosvete, a uvodi se jedinstveni obrazovni broj učenika, samo su neke od novina koje predviđa predlog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Foto “Danas”


Predlog zakona danas je u Skupštini Srbije poslanicima predstavio ministar prosvete Mladen Šarčević koji je rekao da su nova zakonska rešenja temelj kvalitetnom obrazovanju, da se obrazovanje uskladi sa razvojem društva.
Ministar je rekao da se predlogom zakona proširuje autonomija nastavnika, vaspitača, stručnih saradnika uz definisanje odgovornosti, kao i da je predviđeno veće uključivanje roditelja u rad škole, ali da su predviđene i vaspitno-dispciplinske mere, društveno koristan i humanitarni rad.
On je podsetio da je reč o sistemskom zakonu koji je definisao ključne kompentencije za celoživotno učenje, kao i vrednovanje rada zaposlenih u prosveti.
Predlogom je predviđeno i uvođenje postupnosti prilikom oduzimanja licence nastavnicima, kao i visoke kompentencije u izboru direktora, čije imenovanje će na kraju ministar da verifikuje.
„Do sada je to bilo da samo ministar potpiše izbor direktora. Definisano je i razrešenje direktora, a predviđeno je malim procentom da obavlja posao u nastavi“, naglasio je ministar.
Izvor: Novosti/Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama