Direktorima stigao dopis: osnovne i srednje škole postaju deo AMRES-a

4 novembra, 2016

Oko 1.800 osnovnih i srednjih škola do kraja godine postaće deo Akademske mreže Republike Srbije (AMRES), kaže za naš list Snežana Marković, pomoćnica ministra prosvete za srednje obrazovanje. U ovom trenutku, internet neće dobiti samo izdvojena odeljenja.
skolTim povodom, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, poslao je dopis direktorima svih osnovnih i srednjih škola u kojem ih obaveštava o projektu „Razvoj IKT infrastrukture u ustanovama obrazovanja, nauke i kulture”, koji ovo i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Da bi se sve ovo završilo na vreme, ministri Mladen Šarčević i Rasim Ljajić obaveštavaju direktore škola da otvore vrata stručnim timovima Telekoma Srbije, koji će uvesti instalaciju.
– Povezivanje škola na AMRES omogućiće se bezbedan pristup internetu deci školskog uzrasta, zahvaljujući uređajima za filtriranje neprikladnih sadržaja koje ova mreža poseduje. Za škole će umrežavanje i povezivanje na internet biti besplatno, jer su za ovaj projekat obezbeđena sredstva u budžetu za 2016. godinu – objašnjavaju u Ministarstvu prosvete.
U AMRES-u za naš list objašnjavaju da će to značiti da učenik neće moći u toku časa da uđe na stranicu koja je posvećena kockanju, nekim igricama ili na primer porno-sajtu, jer će sve stranice sa neprikladnim sadržajem biti automatski blokirane.
Ono što će se u narednim danima dešavati u školama, a što je predočeno i u pismu direktorima koje su potpisali ministri Šarčević i Ljajić, jeste da će stručni timovi uvoditi komunikacione kablove, postavljati ormane za mrežnu opremu, konektore za kablove, rutere, modeme i slično. Vrsta potrebnih radova će se razlikovati u zavisnosti od tehnologije povezivanja, o čemu će Telekom obavestiti škole neposredno pre izvođenja radova.
– Ovo je prvi put da se u Akademsku mrežu Srbije ubacuju sve osnovne i srednje škole, do sada su je činili fakulteti, instituti, univerzitetske biblioteke, studentski domovi, visoke škole strukovnih studija… Bilo je i nekoliko izuzetaka, pa su recimo, već umrežene Matematička i Sportska gimnazija – objašnjavaju u AMRES-u.
Javnu informaciono-komunikacionu ustanovu „Akademska mreža Republike Srbije – AMRES” osnovala je Vlada Republike Srbije radi izgradnje, razvoja i upravljanja obrazovnom i naučno-istraživačkom računarskom mrežom Republike Srbije. Sve je počelo 90-tih godina umrežavanjem nekoliko beogradskih tehničkih fakulteta, što je rezultiralo stvaranjem najsavremenije računarske mreže u Srbiji, koja danas broji više od 170 povezanih naučno-istraživačkih i obrazovnih institucija sa najmanje 150.000 korisnika.
Kičma AMRES-a je mreža optičkih kablova kojima su povezana 23 grada u Srbiji, a u planu je da se ovaj broj poveća na 50.
Osim bežičnog pristupa Internetu na lokacijama Srbije i sveta, ova mreža obezbeđuje i održavanje veb i video konferencija i pristup KoBSON–u ( Konzorcijum biblioteka Srbije za objedinjenu nabavku), odnosno velikom broju kompletnih stranih naučnih časopisa, elektronskim knjigama, bazama sažetaka Putem KoBSON-a je dostupno više od 35.000 stranih časopisa, preko 90.000 knjiga i nekoliko indeksiranih baza podataka (poput Web of Science).
Fakulteti Srbije u cilju modernizacije nastave takođe koriste i program elektronskog učenja AMRES-a (forumi, mogućnost kreiranja rečnika pojmova i izraza, kreiranje Viki-stranica, kreiranje anketa, mogućnost slanja feedback informacija). Materijali i sve korisne informacije su uvek dostupne, a profesori putem eLearning platforme mogu pratiti i ocenjivati rad studenata, uz neprekidnu komunikaciju.
Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Direktorima stigao dopis: osnovne i srednje škole postaju deo AMRES-a

  1. mama kaže:

    Ajde sad opet raspalite kuku lele šta će to našoj deci, internet i sva ta čuda, biblioteke i strani časopisi , njima treba etno selo, da gaje i čuvaju ovce, uništiće nas taj zapad, krive se kičme i ravnaju stopala… ☺

  2. Jovan Ilić kaže:

    Sadašnjost nam više nije u budućnosti! Nešto slično sam i sam zamišljao mada ne ovoliko u širinu.Valjalo bi iskoristiti digitalne učionice kada su već date pare.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama