Директорима стигао допис: основне и средње школе постају део АМРЕС-а

Око 1.800 основних и средњих школа до краја године постаће део Академске мреже Републике Србије (АМРЕС), каже за наш лист Снежана Марковић, помоћница министра просвете за средње образовање. У овом тренутку, интернет неће добити само издвојена одељења.
skolТим поводом, министар просвете, науке и технолошког развоја, послао је допис директорима свих основних и средњих школа у којем их обавештава о пројекту „Развој ИКТ инфраструктуре у установама образовања, науке и културе”, који ово и Министарство трговине, туризма и телекомуникација. Да би се све ово завршило на време, министри Младен Шарчевић и Расим Љајић обавештавају директоре школа да отворе врата стручним тимовима Телекома Србије, који ће увести инсталацију.
– Повезивање школа на АМРЕС омогућиће се безбедан приступ интернету деци школског узраста, захваљујући уређајима за филтрирање неприкладних садржаја које ова мрежа поседује. За школе ће умрежавање и повезивање на интернет бити бесплатно, јер су за овај пројекат обезбеђена средства у буџету за 2016. годину – објашњавају у Министарству просвете.
У АМРЕС-у за наш лист објашњавају да ће то значити да ученик неће моћи у току часа да уђе на страницу која је посвећена коцкању, неким игрицама или на пример порно-сајту, јер ће све странице са неприкладним садржајем бити аутоматски блокиране.
Оно што ће се у наредним данима дешавати у школама, а што је предочено и у писму директорима које су потписали министри Шарчевић и Љајић, јесте да ће стручни тимови уводити комуникационе каблове, постављати ормане за мрежну опрему, конекторе за каблове, рутере, модеме и слично. Врста потребних радова ће се разликовати у зависности од технологије повезивања, о чему ће Телеком обавестити школе непосредно пре извођења радова.
– Ово је први пут да се у Академску мрежу Србије убацују све основне и средње школе, до сада су је чинили факултети, институти, универзитетске библиотеке, студентски домови, високе школе струковних студија… Било је и неколико изузетака, па су рецимо, већ умрежене Математичка и Спортска гимназија – објашњавају у АМРЕС-у.
Јавну информационо-комуникациону установу „Академска мрежа Републике Србије – АМРЕС” основала је Влада Републике Србије ради изградње, развоја и управљања образовном и научно-истраживачком рачунарском мрежом Републике Србије. Све је почело 90-тих година умрежавањем неколико београдских техничких факултета, што је резултирало стварањем најсавременије рачунарске мреже у Србији, која данас броји више од 170 повезаних научно-истраживачких и образовних институција са најмање 150.000 корисника.
Кичма АМРЕС-а је мрежа oптичких каблова којима су повезана 23 градa у Србији, а у плану је да се овај број повећа на 50.
Осим бежичног приступа Интернету на локацијама Србије и света, ова мрежа обезбеђује и одржавање веб и видео конференцијa и приступ КоБСОН–у ( Конзорцијум библиотека Србије за обједињену набавку), односно великом броју комплетних страних научних часописа, електронским књигама, базама сажетака Путем КоБСОН-а је доступно више од 35.000 страних часописа, преко 90.000 књига и неколико индексираних база података (попут Web of Science).
Факултети Србије у циљу модернизације наставе такође користе и програм електронског учења АМРЕС-а (форуми, могућност креирања речника појмова и израза, креирање Вики-страница, креирање анкета, могућност слања feedback информација). Материјали и све корисне информације су увек доступне, а професори путем eLearning платформе могу пратити и оцењивати рад студената, уз непрекидну комуникацију.
Извор: Политика