Директорка Батута: Деца ће носити маске ако тако одлуче лекари

На данашњој конференцији за медије Кризног штаба за борбу против короне Верица Јовановић, директорка Батута, говорила је, између осталог о обавези ношења маске код деце.

– Пре свега бих истакла значај ношења маске без обзира на узраст. Став педијатара је да није увек најбоље по сваку цену инсистирати на ношењу маски кад су деца у питању. “Батут” ће, у сарадњи са здравственим радницима и Министарством просвете дефинисати правила која су пре свега превентивна и везана за дистанцу и ношење маски. Деца која имају осетљиве респираторне органе, о њима ће у консултацији са педијатром бити одлучено како поступати – казала је директорка “Батута” Верица Јовановић и додала да ће бити и детаљнијих прописаних мера.

Foto: Canva

Она је истакла да би деца старија од две године требало да носе маске деца, али ће код нас то зависити од тога да ли су деца у затвореном или отвореном простору, као и од тога да ли су деца у мањим групама.

Дакле, деца ће носити маске, ако то кажу лекари, а у вртићима је примарна мера дистанца, хигијена руку и проветравање просторија.