Direktorka Instituta za javno zdravlje „Batut”: Škole treba poslednje zatvoriti bez obzira na epidemiju

2 septembra, 2021

Direktorka Instituta za javno zdravlje „Batut” Verica Jovanović izjavila je danas su škole sredine koje poslednje treba zatvoriti bez obzira na epidemiološku situaciju.

„Transmisija virusa kada su u pitanju škole manja je nego u porodicama i drugim zajednicama. Strah od okupljanja dece ne treba da bude velik ako se poštuju mere”, kazala je Jovanović za Radio-televiziju Srbije (RTS), prenosi Beta.

Jovanović je navela da je imunizovano 50 odsto prosvetnih radnika, a bar prvu dozu vakcine primilo je 5.800 đaka od 12 do 18 godina starosti.

Apelovala je na poštovanje epidemioloških mera i dodala da će stručni timovi redovno izveštavati lokalne štabove za vanredne situacije o stanju epidemije u školama.

Ona je rekla da deca uzrasta od 12 do 16 godina pre vakcinacije treba da obave pregled kod pedijatra koji treba da oceni da li je dete spremno za imunizaciju, a mladi od 16 do 18 godina mogu samostalno da potpišu saglasnost i vakcinišu se na nekom od punktova.

Na pitanje koju vakcinu građani treba da prime kao treću, buster dozu, Jovanović je rekla da se preporučuje da prime vakcinu istog proizvođača ukoliko nisu imali neželjena dejstva na nju.

„Ako postoje prepreke da se ta vakcina primi, na vakcinalnom punktu se nalazi lekar s kojim se građani mogu konsultovati”, dodala je ona.

Navela je da očekuje da će se uskoro sastati Krizni štab, ali je dodala da su konsultacije svakodnevne i da nove mere mogu uvesti i bez sastanka.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Direktorka Instituta za javno zdravlje „Batut”: Škole treba poslednje zatvoriti bez obzira na epidemiju

  1. Nikola kaže:

    Au ala se ova gospoda napričala gluposti u izjavi. Meni ovo deluje kao zastrasivanje kako bi se što više dece vakcinisalo a i nastavnika.
    Verovatno nema uvid u pravo stanje koliko je nas dobilo koronu upravo u školi ili pokušava da manipuliše.Prvi smo na udaru skoro u istom rangu kao lekari koji rade sa kovid obolelima.

  2. Anica kaže:

    Doktorka,izgovarate naučen(naručen) tekst.Suludo,bez osnove,dokaza…Zašto se učeni ljudi u ovoj zemlji brukaju javno,ucenjeni,poklekli,prodali svoju čast i znanje,đavolu dušu.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama