Директорка Института за јавно здравље „Батут”: Школе треба последње затворити без обзира на епидемију

2 септембра, 2021

Директорка Института за јавно здравље „Батут” Верица Јовановић изјавила је данас су школе средине које последње треба затворити без обзира на епидемиолошку ситуацију.

„Трансмисија вируса када су у питању школе мања је него у породицама и другим заједницама. Страх од окупљања деце не треба да буде велик ако се поштују мере”, казала је Јовановић за Радио-телевизију Србије (РТС), преноси Бета.

Јовановић је навела да је имунизовано 50 одсто просветних радника, а бар прву дозу вакцине примило је 5.800 ђака од 12 до 18 година старости.

Апеловала је на поштовање епидемиолошких мера и додала да ће стручни тимови редовно извештавати локалне штабове за ванредне ситуације о стању епидемије у школама.

Она је рекла да деца узраста од 12 до 16 година пре вакцинације треба да обаве преглед код педијатра који треба да оцени да ли је дете спремно за имунизацију, а млади од 16 до 18 година могу самостално да потпишу сагласност и вакцинишу се на неком од пунктова.

На питање коју вакцину грађани треба да приме као трећу, бустер дозу, Јовановић је рекла да се препоручује да приме вакцину истог произвођача уколико нису имали нежељена дејства на њу.

„Ако постоје препреке да се та вакцина прими, на вакциналном пункту се налази лекар с којим се грађани могу консултовати”, додала је она.

Навела је да очекује да ће се ускоро састати Кризни штаб, али је додала да су консултације свакодневне и да нове мере могу увести и без састанка.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "Директорка Института за јавно здравље „Батут”: Школе треба последње затворити без обзира на епидемију

  1. Nikola каже:

    Au ala se ova gospoda napričala gluposti u izjavi. Meni ovo deluje kao zastrasivanje kako bi se što više dece vakcinisalo a i nastavnika.
    Verovatno nema uvid u pravo stanje koliko je nas dobilo koronu upravo u školi ili pokušava da manipuliše.Prvi smo na udaru skoro u istom rangu kao lekari koji rade sa kovid obolelima.

  2. Anica каже:

    Doktorka,izgovarate naučen(naručen) tekst.Suludo,bez osnove,dokaza…Zašto se učeni ljudi u ovoj zemlji brukaju javno,ucenjeni,poklekli,prodali svoju čast i znanje,đavolu dušu.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама