Đaci će od septembra 2022. godine koristiti nove državne udžbenike

mart 2, 2021

Udžbenici za predmete od nacionalnog značaja – srpski jezik i književnost, istoriju i geografiju – moraju biti plod srpskog izdavaštva, smatra predsednik Vučić

Novi državni udžbenici za nastavu srpskog jezika, od prvog razreda osmoletke do kraja preduniverzitetskog obrazovanja, i iz istorije i geografije, od petog razreda osnovne do završnog srednje škole, biće u rukama đaka najranije u školskoj 2022/23. godini – plan je Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i rezultat jučerašnjeg dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i prvog potpredsednika vlade i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branka Ružića, saznaje „Politika”.

Najznačajniji udžbenici za predmete od nacionalnog značaja moraju biti plod srpskog izdavaštva i posao od najvišeg javnog interesa, smatra predsednik.

– Važan razgovor sa prvim potpredsednikom vlade i ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o jednoj od najvažnijih tema za našu Srbiju. Naime, dogovorili smo se da ministarstvo i vlada krenu u izmenu zakona kako bismo stvorili uslove da država sačini udžbenike za osnovnu i srednju školu za srpski jezik i književnost, istoriju i geografiju. Srbija je slobodna i nezavisna zemlja i, upravo zbog toga, ovi najznačajniji udžbenici moraju da budu deo srpskog izdavaštva i posao od najvišeg javnog interesa – objavio je juče Vučić na „Instagramu”, uz fotografije sa sastanka sa ministrom prosvete.

Prva prepreka u realizaciji ideje o izdavanju udžbenika od posebnog nacionalnog interesa za pomenuta tri predmeta jeste – aktuelni Zakon o udžbenicima, kao što je naš list juče i izvestio, a biće prevaziđena izmenama i dopunama ovog propisa.

Radna grupa čiji će posao biti da te izmene i dopune pripremi biće formirana ove nedelje. Odmah će se latiti zadatka, jer joj je određen rok da do kraja ovog meseca izradi predloge kojima će zakon biti promenjen tako da precizira da su srpski jezik i književnost, istorija i geografija predmeti od posebnog nacionalnog interesa u osnovnom i srednjem obrazovanju i da nalaže da sav posao oko pripreme i izdavanja udžbenika za te predmete bude poveren isključivo javnom izdavaču. Jedina državna izdavačka kuća u Srbiji je Zavod za udžbenike.

– Dao sam nalog da se formira radna grupa koja će realizovati inicijativu predsednika. Ove nedelje biće održan prvi sastanak te radne grupe. Sadržaji udžbenika za predmete koji su važni za naš nacionalni identitet moraju da budu pažljivo birani. Najpre, trebalo bi da izmenimo Zakon o udžbenicima, da pozovemo autorske timove kroz javni poziv i formiramo tim koji će pripremiti i izraditi udžbenike, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Za ovaj proces bio bi zadužen Zavod za udžbenike, kao jedini državni izdavač. Na nedavnom sastanku sa predstavnicima Zavoda za udžbenike razgovarali smo o reorganizaciji te ustanove i smatram da bi na ovaj način ona doprinela dodatnom obezbeđivanju kvaliteta udžbenika za našu decu – objasnio je Ružić.

U redovnoj proceduri novi zakon o udžbenicima može biti donet do juna ove godine, a po hitnoj i ranije. Tek nakon toga može biti raspisan javni poziv za autorske timove budućih nacionalnih udžbenika po predmetima i razredima. U praksi se pokazalo da za izradu udžbenika autorima i izdavačima može biti dovoljno šest meseci, mada znalci koji se time bave uglavnom kažu da je, optimalno, oko godinu dana potrebno da se priredi kvalitetan udžbenik.

Rok predviđen za izradu svih udžbenika od nacionalnog interesa je decembar ove godine, prema planu resornog ministarstva. Ukoliko se plan obistini, do tada bi, primera radi, samo za srpski jezik i književnost za ukupno 12 razreda osnovne i srednje škole trebalo da budu urađene prve verzije budućih državnih bukvara, čitanki, udžbenika, radnih listova, gramatika koji će se primenjivati u nastavi od septembra 2022. i biti identični za sve đake istog razreda bilo koje osnovne ili srednje škole u Srbiji.

Ipak, treba sačekati da početak korišćenja novih državnih udžbenika za tri odabrana predmeta bude i zvanično definisan propisima. Izmenama zakona moralo bi biti precizirano i kako će se birati ovi, ali i svi ostali udžbenici i na koji period. Po važećim pravilima, izabrani udžbenici koriste se četiri godine, ali „za školsku godinu u kojoj se prvi put primenjuje novi program nastave i učenja udžbenici se biraju na period od godinu dana”. Na primer, svi udžbenici koji budu odabrani za osmi razred za sledeću školsku godinu, u koju će osmaci krenuti po novom programu, biće u upotrebi godinu dana. Ali, nastavnici upravo sada biraju i udžbenike iz kojih bi, po zakonu, trebalo da uče naredne četiri generacije đaka trećeg i sedmog razreda. Otuda je pred kreatorima obrazovnih politika i rešavanje pitanja kako će se u skladu sa propisima onemogućiti upotreba udžbenika za srpski jezik, istoriju i geografiju koji su već izabrani na period od četiri godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Đaci će od septembra 2022. godine koristiti nove državne udžbenike"

  1. Mina kaže:

    Zašto uopšte prenosite ove vesti?
    Zašto se jednostavno ne udružite svi vi novinari i prestanete da prenosite ovakve vesti napisane od strane ‘vlasti’? Kad budete prestali da pišete, ljudi će početi malo više da misle.
    Ovako učestvujete u ispiranjima mozgova.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama