Ђаци ће преко интернета пратити редован наставни програм, али у директној комуникацији са својим наставницима и својим одељењем

Ђаци ће преко интернета пратити редован наставни програм, али у директној комуникацији са својим наставницима и својим одељењем

Виртуелна уционица
Након што је у петак више од 200.000 ученика почело да прати прве часове информатике и рачунарства на РТС 3 и платформи РТС Планета, Иницијатива „Дигитална Србија“ и Фондација Петља најавиле су нову димензију учења на даљину у овом предмету. На једном месту, биће омогућена комуникација наставника са својим одељењем, интеракција међу ученицима и праћење њиховог индивидуалног напретка – као у традиционалној школи.

Након што је омогућено да ђаци у Србији наставе да уче програмирање користећи ТВ предавања и бесплатни интерактивни портал петља.орг, ове две непрофитне организације кренуле су у изградњу виртуелне учионице кроз коју ће настава бити много сличнија оној на коју су и ученици и наставници већ навикли. У овој учионици без зидова часови ће бити далеко интерактивнији, а наставници ће моћи да прате своје одељење, као и напредак сваког појединачног ученика. Ђаци ће моћи да уче и кроз непосредну комуникацију са школским друговима и другарицама – све оно што технички није могуће кроз једносмерна предавања са телевизијског екрана.

Чим је покренута иницијатива да се настава за основце организује у сарадњи са РТС-ом, Фондација Петља се укључила у снимање часова информатике и рачунарства, што је препознало и Министарство просвете и уврстило овај предмет у ТВ наставу.

– Пошто годинама уназад обезбеђујемо бесплатне материјале које преко 80% наставника информатике у основним школама редовно користи на часовима, свесни смо колико је важна повратна информација коју ученици добијају од наставника, али и наставници од ученика. Зато смо се удружили са Иницијативом „Дигитална Србија“ да наставу на даљину обогатимо предностима заједничког рада који из физичког простора треба пренети у виртуелну учионицу – каже Небојша Васиљевић, директор Фондације Петља. Најављена виртуелна учионица биће надоградња Петљиних постојећих материјала које су развили врсни стручњаци из редова школских наставника и универзитетских професора.

– У средишту је и даље методологија учења програмирања прилагођена наставном програму, али сада подижемо платформу која ће омогућити да наставник са својим одељењем може реализовати комплетну наставу ван физичке учионице, а када се ученици врате у клупе да може да настави да ради на истој тој платформи – каже Васиљевић.

О интересовању ученика да поред видео предавања у своју наставу од куће укључе и интерактивне алате које омогућава интернет сведочи и више од 20.000 ученика који су у петак, током и након телевизијске наставе на РТС-у, били уз свој рачунар на коме су радили задатке на порталу петља.орг.

Своју подршку оваквом облику наставе даје и привреда. Више од 30 компанија окупљених у удружењу Иницијатива “Дигитална Србија” подржаће финансирањем, али и стручним знањем, развој виртуелне учионице која се припрема. Немања Ђорђевић, програмски директор за образовање ове организације изјавио је: “У овом тренутку више од 800 хиљада ученика у Србији не иде у школу. Искуство УНИЦЕФ-а нас је научило, и то са епидемијама мањих размера од ЦОВИД-19, да затварање образовних институција на дужи временски период повећава шансу да ученици касније одустану од школовања”.

Ђорђевић сматра да је ово, поред обавезе да се брзо реагује на тренутну ситуацију и нађе одговарајуће решење, прилика да размислимо како би наш образовни систем могао да постане отпорнији у будућности, да бисмо осигурали континуитет учења, али и искористили пун потенцијал нових технологија.

– Учењем у виртуелном окружењу физичка растојања од наставника до ученика престају да буду значајна препрека, али то је само једна предност. У оваквом формату наставници далеко лакше могу да дају оцене, да раде по потреби у мањим и већим групама и да прилагоде програм различитим стиловима и брзини учења. Циљ нам је да у наредних годину дана овај вид наставе проширимо и на друге школске предмете – каже Ђорђевић.

– Виртуелна учионица за нас наставнике информатике је познато окружење. Време рада углавном зависи од нас самих, а учење је много ефикасније јер ученици нешто што им није јасно могу да прегледају и преслушају колико год пута желе. На часу могу максимално једном да питају ако им није јасно, а често и то избегавају. Мислим да треба развити могућност интеракције и да она не треба да буде проблем. На тај начин оцењивање може да буде још лакше него у реалним школама – тачно се види ко се залаже, ко не, исто као и у реалној – каже Драгана Балабан, наставница информатике и рачунарства из Основне школе “Жарко Зрењанин” из Кикинде.

Иницијатива “Дигитална Србија” и Фондација Петља омогућиће до краја априла прве функционалности виртуелне учионице за интеракцију наставника са ученицима на часовима информатике и рачунарства, док ће током наредне школске године постепено бити увођени и други предмети.

Извор: Блиц