Đaci iz Srbije na internacionalnoj maturi bolji od vršnjaka iz sveta

11 avgusta, 2022

Srpski đaci, učenici 3. i 4. razreda gimnazije na ovogodišnjoj internacionalnoj maturi imali su dva poena više od vršnjaka iz sveta, izjavila je Marija Krneta iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ona je ocenila da je to veliki uspeh srpskih đaka i navela da je internacionalna matura namenjena gimnazijalcima 3. i 4. razreda i omogućava im upis na strane fakultete. Kako je istakla, svi osim jednog učenika, studije će nastaviti u svojoj zemlji.

Svi učenici iz Srbije koji su pristupili maturskom ispitu, položili su ga, takav prosek nije u svetu. U svetu ako 100 učenika pristupi, 86 položi“, rekla je Krneta za Tanjug i navela da je taj program u našoj zemlji uveden pre dve godine u tri gimnazije u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, koje imaju bilingvalnu nastavu na engleskom jeziku.

Ona je navela da su naši učenici i njihovi nastavnici ostvarili veću prosečnu ocenu na maturskom ispitu u odnosu na svetski nivo, te da će bez obzira što ih prepoznaju svetski univerziteti, ostati u Srbiji da studiraju.

Jedan učenik iz Beograda će nastaviti obrazovanje u inostranstvu, ostali u Srbiji, ali su na budžetu“, poručila je Krneta i dodala da su rezultati učenika iz gimnazije iznad PISA proseka.

U internacionalnoj maturi učestvovalo je oko 110 zemalja i više od 5.000 odeljenja, a testovi su rađeni u isto vreme i ocenjivali su ih spoljašnji ispitivači.

Program postoji još od šezdesetih godina prošlog veka i jedan je od najboljih svetskih programa za opšte srednje obrazovanje, rekla je Krneta i dodala da daje najbolju pripremu za nastavak obrazovanja.

U Srbiji postoji već dve godine u državnim školama, a u privatnim i stranim još duže.

Za upis na Program internacionalne mature u državnim školama u našoj zemlji, učenici nakon završenog drugog razreda gimnazije polažu poseban prijemni ispit koji se sastoji od provere znanja iz srpskog jezika i književnosti, engleskog i matematike.

Selekcija kandidata vrši se na osnovu opšteg uspeha prvog i drugog razreda gimnazije i uspeha na posebnom prijemnom ispitu, a maksimalan broj učenika koji se mogu upisati u odeljenje je 20. Gimnazije koje realizuju Program internacionlane mature su Deseta gimnazija iz Beograda, „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada i „Svetozar Marković“ iz Niša.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama