Ђaци изабрали најбоље наставнике

26 априла, 2017

 
Шесторо крагујевачких просветара добило је признање за најбољег наставника. На то признање су највише поносни, кажу, јер су им га доделили ђаци.

Зорица Михајловић, Горан Зубер, Јелена Јевтовић, Марија Андрић и Бојана Тубић
Фото: Небојша Раус / РАС Србија


У Првој крагујевачкој гимназији јуче је шесторо просветних радника понело плакете “Професор Kоста Вујић”. Њих су изабрала деца из основних школа у којим предају.
Први добитници овог признања су Зорица Михајловић из ОШ “Мирко Јовановић”, Бојана Тубић из ОШ “Драгиша Луковић Шпанац”, Марина Андрић из ОШ “19. октобар”, Јелена Јевтовић из ОШ “Свети Сава”, Јасмина Поповић из ОШ “Трећи крагујевачки батаљон” и Горан Зубер из ОШ “Прота Стеван Поповић”. Награђено је и 12 ђака чији су радови одабрани на литерарном конкурсу “Kако замишљам идеалног наставника”.
Бојана Тубић, наставница српског језика и књижевности, у ОШ “Драгиша Луковић Шпанац” ради тек од септембра, али је по избору деце најомиљенија.
– Деца знају шта је праведност. Поштују и када се некада засече, али и када се попусти… Њихов суд је непогрешив. Kад виде да су сви исти и да важе иста правила, они вас цене, поштују – каже она.
Признања од срца, које се додељују први пут, добила су три наставника српског језика и по један наставник информатике, историје и енглеског.
Петар Стефановић, професор у пензији и идејни творац овог признања, каже да “оваквим пројектом ученици развијају способности за препознавање правих животних вредности”.
– Сви који су укључени у ову акцију бране систем вредности нашег друштва и углед просветних радника. Ученици су најбитнији, и ми смо ти који их, поред породице, васпитавамо, учимо животу и преносимо своје личности на њих. Зато је важно да им, поред знања, пренесемо и оно што нас чини људима – каже Стефановић.
Почасни гост на свечаности, коју је подржало и Министарство просвете, био је Михајло Ћулум, професор у пензији.
– Добио сам Светосавску награду на предлог ученика и родитеља 2010, док сам радио у Првој београдској гимназији. Добијао сам пуно награда, али је за професора најбитније да буде поштен према деци и родитељима. Не сме да даје само петице, него да нема протекције и миљеника. Да буде човек пре свега, да зна и децу и родитеље. Да сте добар професор зна се кад вам се на улици јављају бивши ђаци. Тада је срце пуно – каже он.
Небојша Радишић
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама