Đaci izabrali najbolje nastavnike

26 aprila, 2017

 
Šestoro kragujevačkih prosvetara dobilo je priznanje za najboljeg nastavnika. Na to priznanje su najviše ponosni, kažu, jer su im ga dodelili đaci.

Zorica Mihajlović, Goran Zuber, Jelena Jevtović, Marija Andrić i Bojana Tubić
Foto: Nebojša Raus / RAS Srbija


U Prvoj kragujevačkoj gimnaziji juče je šestoro prosvetnih radnika ponelo plakete “Profesor Kosta Vujić”. Njih su izabrala deca iz osnovnih škola u kojim predaju.
Prvi dobitnici ovog priznanja su Zorica Mihajlović iz OŠ “Mirko Jovanović”, Bojana Tubić iz OŠ “Dragiša Luković Španac”, Marina Andrić iz OŠ “19. oktobar”, Jelena Jevtović iz OŠ “Sveti Sava”, Jasmina Popović iz OŠ “Treći kragujevački bataljon” i Goran Zuber iz OŠ “Prota Stevan Popović”. Nagrađeno je i 12 đaka čiji su radovi odabrani na literarnom konkursu “Kako zamišljam idealnog nastavnika”.
Bojana Tubić, nastavnica srpskog jezika i književnosti, u OŠ “Dragiša Luković Španac” radi tek od septembra, ali je po izboru dece najomiljenija.
– Deca znaju šta je pravednost. Poštuju i kada se nekada zaseče, ali i kada se popusti… Njihov sud je nepogrešiv. Kad vide da su svi isti i da važe ista pravila, oni vas cene, poštuju – kaže ona.
Priznanja od srca, koje se dodeljuju prvi put, dobila su tri nastavnika srpskog jezika i po jedan nastavnik informatike, istorije i engleskog.
Petar Stefanović, profesor u penziji i idejni tvorac ovog priznanja, kaže da “ovakvim projektom učenici razvijaju sposobnosti za prepoznavanje pravih životnih vrednosti”.
– Svi koji su uključeni u ovu akciju brane sistem vrednosti našeg društva i ugled prosvetnih radnika. Učenici su najbitniji, i mi smo ti koji ih, pored porodice, vaspitavamo, učimo životu i prenosimo svoje ličnosti na njih. Zato je važno da im, pored znanja, prenesemo i ono što nas čini ljudima – kaže Stefanović.
Počasni gost na svečanosti, koju je podržalo i Ministarstvo prosvete, bio je Mihajlo Ćulum, profesor u penziji.
– Dobio sam Svetosavsku nagradu na predlog učenika i roditelja 2010, dok sam radio u Prvoj beogradskoj gimnaziji. Dobijao sam puno nagrada, ali je za profesora najbitnije da bude pošten prema deci i roditeljima. Ne sme da daje samo petice, nego da nema protekcije i miljenika. Da bude čovek pre svega, da zna i decu i roditelje. Da ste dobar profesor zna se kad vam se na ulici javljaju bivši đaci. Tada je srce puno – kaže on.
Nebojša Radišić
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama