"Ђацима понудити више: од организовања спортског дана, преко школа скијања, клизања…"

Иако се страховало да ће увођење информатике као обавезног предмета за старије основце појести један час физичког васпитања – то се ипак неће десити. Напротив, Министарство најављује да ће физичко васпитање добити више простора у основном образовању. У складу с тим, од наредне школске године, ново правило- фискултурне сале моћи ће да се издају тек после 21 час, да би што дуже биле на располагању ђацима.
Пошто трећи час физичког који је до сада био изборни спорт, није, како тврде надлежни, оправдао очекивања – идеја је да уместо њега свака школа у складу са својим могућностима – ђацима понуди више: од организовања спортског дана, преко школа скијања, клизања и разних других спортова.
„Можемо организовати спортску недељу, спортски дан, можемо организовати зимовања, где ће професори заиста учити децу скијању, где ће професори физичког водити децу на клизање“, каже Весна Недељковић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја.
Више бесплатног спорта – уштеда је родитељског буџета, па идеју поздрављају и ђаци.
„У школи нисмо имали бесплатан спорт, тренирала сам одбојку, али то сам плаћала. Ја бих волео када би школе организовале неке спортске викенде, било би занимљивије“, кажу деца.
Професори физичког инсистирају на досадашња три обавезна часа.
„Да будемо баш у распореду и да имамо 40-часовну радну недељу“, каже Горан Петровић из Удружења педагога физичке културе.
„Физичко васпитање које је у распореду, обавезно је за све ученике. Спортска секција је ипак ствар избора“, каже Вишња Ђорђић са Факултета спорта и физичког васпитања у Новом Саду.
Надлежни поручују да ће планиране спортске активности бити и за ђаке и за професоре – обавезне и да нико неће остати без посла.
„Нико неће губити фонд, намера нам није да смањимо већ повећамо. Ја бих волела да колеге размишљају на начин да окупимо децу да вратимо у школе, да бављење спортом и физичко васпитање постану део нашег размишљања и свеобухватног живљења, а не бројање часова. Док год бројимо и пребројавамо часове чини ми се да се више бавимо формом, а не садржајем“, каже Весна Недељковић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја.
Национално просветни савет указује на шири проблем.
„То је статус наставника, који су приморани да уместо да буду поптуно посвећени својим ђацима у школи и своју енергију усмере на школу, принуђени да додатне изворе прихода траже после школе“, каже Александар Липковиски из Националнопросветног савета.
На ову тему – ставови су се за округлим столом укрстили тек једном. По свему судећи, биће их још.
Припремила Иванка Ристовски
 
Извор: РТС