Ђачка путовања званично стопирана, у пракси бројни проблеми

На рекреативну наставу без дозволе Министарства просвете

Иако су екскурзије и друга ђачка путовања званично стопирана, београдска ОШ „Краљ Александар I“ организовала је рекреативну наставу за ученике другог и четвртог разреда без дозволе Министарства просвете.

Према сазнањима Данаса, ђаци четвртог разреда за два дана треба да се врате са Дивчибара, а два одељења другог разреда јуче су се упутила на Сребрно језеро. На овај случај нашој редакцији су скренули пажњу родитељи једне земунске основне школе, који се питају зашто је у њиховој школи рекреативна настава отказана, а деца из суседне општине могу да путују.

У Министарству просвете кажу да су хитно упутили републичку просветну инспекцију у ОШ „Краљ Александар I“, али до закључења овог издања Данаса нисмо сазнали какве мере су наложене школи. Директор школе Срђан Јончић потврдио је за наш лист да је инспекција јуче посетила ову образовну установу.

– Инспекција није имала замерке на саму јавну набавку, нити су се тиме бавили. Тачно је да је једно одељење ученика четвртог разреда тренутно на Дивчибарама, а два одељења другог разреда су отишла на Сребрно језеро. У питању су заменска путовања, уговорена јавном набавком још 2019. године, али нису била реализована због ситуације изазване вирусом корона. Вероватно сам погрешио што сам без сагласности Школске управе дозволио путовања, али сам се руководио тиме да нађем најбоље решење између школе, родитеља и агенције – прича Јончић.

Он каже да су родитељи око 80 одсто путовања већ платили, новац је пребачен туристичкој агенцији, а она даље хотелу, па је понуду агенције за заменска путовања видео као једини начин да се проблем реши, посебно имајући у виду да је за ученике четвртог разреда ово последња школска година у којој могу да оду на наставу у природи.

– Руководио сам се и тиме да су ученици млађих разреда све време ишли у школу, да је реч о узрасту који није у епидемиолошком смислу ризичан и да ово питање није решено на системски начин. Пошто је највећи део новца већ уплаћен ово је била једина прилика да се настава у природи реализује, јер је велико питање да ли ће агенције моћи да врате новац 2022. године. Имао сам у виду и да је епидемиолошка ситуација сада повољна и да је питање дана када ће мере бити попуштене – каже Јончић, напомињући да за ову школску годину ниједно путовање није било уговорено.

Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција ЈУТА, каже за Данас да ово није усамљен пример и да имају сазнања да су неке школе самоиницијативно одлучиле да реализују планирана путовања. Он наводи да је махом реч о путовањима уговореним још прошле школске године.

– Туристичке агенције у овом случају нису одговорне, њима нико није забранио рад и оне се према школама понашају као према сваком другом клијенту. Овде је реч о томе да школе немају дозволу Министарства просвете за извођење ђачких путовања. Директор је тај који у име школе потписује уговор са агенцијом. Неки храбрији директори су самоиницијативно одлучили да дозволе путовања, а други се плаше, јер би у супротном могли да буду смењени. Управо због оваквих ствари смо тражили да се ово питање реши. Морамо да имамо систем, правила која ће сви поштовати и да се то контролише. Овако нема никакве контроле – истиче Сеничић.

У прилог томе сведочи и чињеница да су и неке приватне школе организовале ученичка путовања, иако и за њих важи одлука Кризног штаба. Сеничић каже да је разлика у томе што директоре не поставља Министарство просвете, па нема страха од евентуалног разрешења. Надлежни практично немају механизам да казне ове школе, сем да им пошаљу просветну инспекцију, али је питање какве би мере инспекција могла да наложи.

Упозоравајући на проблем у коме се нашао и директор поменуте новобеоградске школе, представници ЈУТА су пре десетак дана апеловали на Кризни штаб и државу да дозволи реализацију излета, екскурзија и рекреативних настава, а Сеничић каже да им се до данас нико од надлежних није обратио, нити се било шта у међувремену променило.

У целој причи симптоматичан је још један детаљ: родитељи из Земуна од којих је цела прича кренула реаговали су због тога што је њиховој деци рекреативна настава отказана, али је то путовање уговорено ове школске године, упркос томе што Министарство просвете није дало дозволу да се то ради. Забрана да се изводе ђачка путовања важи практично целе школске године. Ипак, ови родитељи су у предности у том смислу што ће им у случају отказивања путовања агенције вратити уплаћен новац, пошто се Владина уредба о заменском путовању не односи на аранжмане уговорена после 15. марта 2020. године.

Пише: Весна Андрић

Извор: Данас