Ђачке екскурзије и матурске вечери у другој половини јуна

3 јуна, 2020

Школе могу да реализују ђачка путовања која су планирана, али је најбоље да то обаве после 15.јуна када ситуације буде релаксиранија, казао је министар просвете Младен Шарчевић који је јуче посетио Ниш и додао да при реализацији путовања неће бити примењивани стандарди који сада важе.

Foto: Nova.rs

“Ако одељење треба да иде на рекреативну наставу за то мора да се определи 80 посто ученика. То сада нећемо гледати већ ћемо гледати генерацију.Ако је пет одељења у разреду могу се направити пет група и нека оне, по избору родитеља, оду на рекреативну наставу”, објаснио је министар Шарчевић додајући да министарство не потписује ни један уговор већ агенције и установе и да је то систем јавних набавки.

“У уговорима где је писало да се ђачка путовања морају реализовати до краја школске године, онда је крајњи датум 31.август, где то није било прецизирано на овај начин, путовања могу да се реализују до краја године”, додао је минситар просвете. “Дали смо различита тумачења и препоруке школама и договараћемо се око свега, али је опет све на родитељима, како они одлуче тако ће бити”.

Према његовим речима рекреативна настава и екскурзије могу да се реализују али уз све мере опреза. Министар Шарчевић додао и да има 1,2 милиона нереализованих уговора који се односе на рекреативне наставе, екскурзије.

“Када се ради о враћању пара родитељима за ова путовања оне се морају вратити оним родитељима који то траже, али је држава за то одредила рок до јануара 2020.године и то мора да се сачека јер је туристичка привреда те паре пласирала”, каже министар Шарчевић. “Друга могућност је да се узме заменско путовање или да се узму ваучере да допуне и да децу одведу негде сами”, објаснио је министар просвете Младем Шарчевић.

Према његовим речима ђаци могу да почну да се припремају и за матурске прославе.

“Када је у питању организовање матурских вечери већ је законом дозвољено окупљање 100 људи у затвореном простору, а размишља се о томе да се та квота повећа. Европска унија 15.јуна релаксира све мере , али ја се надам да ће 500 особа у затвореном простори бити дозвољено већ ове недеље. И поред тога наша препорука је да се сачека друга половина јуна када ће све бити још безбедније”, закључио је Шарчевић.

Извор: jugpress.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама