Ђак нарушава углед наставника – казна од 30.000 до 100.000 динара

6 фебруара, 2017

За родитеље чије дете малтретира вршњаке у школи, нарушава углед и част ученика или наставника нацрт новог закона предвиђа казне од 30.000 до 100.000 динара.
Родитељи ће, уколико ове одредбе буду усвојене, осетити на “новчанику” и ако не упишу дете на време у предшколски програм или школу, али и ако у року од осам дана не оправдају изостанке из школе. Предвиђена новчана казна за то је од 5.000 до 100.000 динара.
За теже прекршаје детета у школи, радна верзија нацрта Закона о основама система образовања и васпитања у коју је Танјуг имао увид, предвидела је за родитеље прекршајну или кривичну одговорност.
У тежу повреду обавеза ученика спадају уништавање, преправка или дописивање података у евиденцији коју води школа, преправка или дописивање података у јавној исправи коју издаје школа, уништавање или крађа имовине школе.
Употреба алкохола, дувана, наркотика, уношење оружја у школу или употреба мобилних телефона којима се угрожавају права других ученика или у сврху преваре приликом оцењивања, такође су дефинисани као тежа повреда обавеза.
Први пут предвиђене су новчане казне и за секретаре школа који не буду савесно обављали свој посао – од 5.000 до 100.000 динара.
Министар просвете Младен Шарчевић раније је рекао да ће секретари школа бити кажњавани уколико, као правници, не упозоре директоре “да не срљају у судске спорове за које се унапред зна да ће бити изгубљени”.
Због изгубљених судских спорова рачуни многих школа данас су у блокади, а министарство је ове године издвојило 215,5 милиона динара за изгубљене судске спорове.
Предлог је и да се време које ђаци проводе у школи више не мери школским часовима, него сатима, а да се у њихов радни дан рачунају обавезни и изборни часови, ваннаставне активности.
Ђаци ће моћи да оснивају ученичке задруге, у оквиру којих ће моћи да се опробају у предузетништву.
Нацртом је предвиђено да велика матура буде спремна за школску 2018/19. годину, да општа матура замени пријемне испите, али би тај модел био прво тестиран као пилот-пројекат, а потом уведен у све школе.
Новина у нацрту закону је и избор директора, где ће последњу реч давати министар просвете. На оптужбе синдиката да би тим потезом сва власт била у рукама министра и да би се увело партијско запошљавање, Шарчевић је недавно медијима рекао да је циљ да се спречи а не уведе партијско запошљавање.
И даље ће школски одбори давати своје предлоге, појаснио је, а министар ће интервенисати само у изузетним случајевима, где постоји спрега школског одбора и директора и покушај да се протежира лошији кандидат.
“Провераваћемо компетенције директора, како је оцењен у претходном мандату, да ли је запошљавао фамилију… Имамо 30 случајева у којима је Агенција за борбу против корупције предложила разрешење директора, а школски одбор се оглушио. Е то више неће моћи”, поручио је Шарчевић.
Радна верзија нацрта Закона предвиђа да министар може да смени директора који лоше ради, што до сада није био случај.
У току су разговори представника министарства просвете са репрезентативним синдикатима, који имају бројне замерке на радну верзију нацрта Закона, а једна од највећих је што од почетка нису били укључени у израду закона.
Тек када се усагласи текст нацрта Закона иде у јавну расправу, па тек онда у скупштинску процедуру.
Извор: Б92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


17 коментара на "Ђак нарушава углед наставника – казна од 30.000 до 100.000 динара

 1. Gordana каже:

  Mislim da je kazna za roditelje pametna stvar jer prvo i osnovno vaspitanje polazi od kuce,ja imam 35 godina i radim u skoli kao spremačica u usnovnoj,ali ovo u moje vreme nije bilo,to sto deca sada rade mi nismo ni u srednjoj

 2. janko каже:

  Ne lipsi magare do zelene trave!!!

 3. Goran каже:

  35 đaka u razredu ….nastavik ne sme da udalji učenika van učionice….deca su zatrpana preobimnim gradivom…… prisiljeni su da slušaju razne ne kompetetne predavače koji se ne retko izivljavaju nad decom….nemamo savet koji će sprečavati postavljanje takvih neuracunljivih nastavnika pred decu, bez obzira na njihive veze i vezice…i td…., MINISTRE ??

 4. prof. каже:

  Mislim da bi trebalo da se uvede novčana kazna za roditelje. Niko ne zna koliko je teško prosvetnom radnikunositi se sa nevaspitanom decom. Raditi u prosveti – to je zaista tezak i odgovoran posao.

  1. Roditelj каже:

   Slažem se,kako se sve menja ,tako i vi treba da se uklapate u skladu sa vremenom i situacijom…pa nađete način kako da ih zainteresujete za predmet,nastavu.Pozdrav.

   1. Учитељ каже:

    Баш тако!

  2. Паја каже:

   Наставници би да им се све принесе. Па ако му је тешко да ради са дететом и да трпи његово неваспитање нека промени професију.
   Законе треба мењати али тако да то има смисла. Рецимо ако је дете неваспитано и прави проблем увести да наставник може да му изрекне одмах меру друштвено корисног рада у школи после часова. Ако се и даље настави такво понашање онда појачан васпитни рад. Па ако и то не помаже онда друштвено користан рад родитеља са дететом на некој јавној површини.

   1. Desimir каже:

    “Ako ne moze da se nosi sa nevaspitanim detetom”. Ja na casu treba da se nosim sa njim i da trpim njegove bezobrazluke. Ne samo ja. Ja cu da istrpim ali druga deca gube mnogo. S druge strane ne zelim da trpim. Dosao sam da radim i da decu naucim necem korisnom sto ce im trebati kasnije u zivotu a ne da ispravljam krive Drine sa nevaspitanom decom. Ako moje bude pravilo probleme, odmah se slazem da ga izbace napolje da ne smeta, zovu mene i kazu da je udaljeno sa casa kako bih i ja znao gde je i nastavnik koji ga je udaljio skinuo odgovornost sa sebe da ne napravi neku glupost van skole. Neka ljudi rade kako treba a ja cu posle da resavam te probleme. Na casu se uci a ne prevaspitavaju deca. Ovo su nekad bile obrazovno-vaspitje ustanove, a danas su zbog pojedinih roditelja samo obrazovne i to u nekoj meri. Nema od nase skole, ako se ovaj ili slican predlog ne usvoji, nista.

 5. SANDRA каже:

  Kao za sve..pa tako i ovaj zakon mera sprovođenja putem novčane kazne?Na žalost,vodim se činjenicom,da jedino tim putem ,se većina drži pravila ,propisa i reda.E sad ;što se tiče nekih mera ,napisanih u ovom tekstu,poszavila bih pitanje ministru.Kako objašnjavate,da je plan i program,konkretno u smeru(računaraima)u stecnjoj školi,udzbenici koji se koriste,su po planu i programu od pte 22godine,a vrlo dobro znamo šta se u međuvrenenu inovatnih stvari izdešavalo,pa profesor ,navodno ne sme da odstupa od plana in programa koji ima,pa deca u stvari necrade ništa na tom stručnom ptedmetu,jer su to naučila ili saznala još sa 9-10 god.Dakle ,ne adi se ništa po pitanju obrazovanja,u smislu ,da se pobošlja kvalitet i da se uvode inovcije u skladu sa 21-im vekom,pa su onda deca kriva što su na časovima ne zainteresovana,a pri tom dolaze i ti uzroci nestašluka na istim.Slažem se da mob. telefoni treba da se odlažu pre nastave.Ne kažem da su svi profesori,nastavnici nezainteresovani da đacima prezentuju i da se ne trude da im drže pažnju ,ali je malo takvih ,koji pored teorije imaju vežbe ,radionice ,gde bi i učenici učestvovali…interakcija!!!Još uvek je u većini slučajeva,stari sistem..profesor,nastavnik ispredaje ,kontrolni provera đaka i to je to Menjati plan i program u skladu potreba učenika!!!

 6. SANDRA каже:

  Kao za sve..pa tako i ovaj zakon mera sprovođenja putem novčane kazne?Na žalost,vodim se činjenicom,da jedino tim putem ,se većina drži pravila ,propisa i reda.E sad ;što se tiče nekih mera ,napisanih u ovom tekstu,postavila bih pitanje ministru.Kako objašnjavate,da je plan i program,konkretno u smeru(računaraima)u srednjoj školi,udzbenici koji se koriste,su po planu i programu od pre 22godine,a vrlo dobro znamo šta se u međuvrenenu inovatnih stvari izdešavalo,pa profesor ,navodno ne sme da odstupa od plana i programa koji ima,pa deca u stvari ne rade ništa na tom stručnom ptedmetu,jer su to naučila ili saznala još sa 9-10 god.Dakle ,ne radi se ništa po pitanju obrazovanja,u smislu ,da se pobošlja kvalitet i da se uvode inovacije u skladu sa 21-im vekom,pa su onda deca kriva što su na časovima ne zainteresovana,a pri tom dolaze i ti uzroci nestašluka na istim.Slažem se da mob. telefoni treba da se odlažu pre nastave.Ne kažem da su svi profesori,nastavnici nezainteresovani da đacima prezentuju i da se ne trude da im drže pažnju ,ali je malo takvih ,koji pored teorije imaju vežbe ,radionice ,gde bi i učenici učestvovali…interakcija!!!Još uvek je u većini slučajeva,stari sistem..profesor,nastavnik ispredaje ,kontrolni provera đaka i to je to Menjati plan i program u skladu potreba učenika!!!

 7. Паја каже:

  Ала се палите са тим казнама. Па стање ће се и погоршати таквим кажњавањем. Казна која је лоше одмерена може да буде изузетно штетна и уместо да делује васпитно да прекршиоца отера коначно на странпутицу.
  О чему је реч?
  Узмимо ситуацију да су родитеља детета незапошљени и да живе од бакине и декине пензије. Јасно је да је ситуација у породици напета.
  Дете прави прекршај и родитељи бивају кажњавани са 100000 динара казне. Пошто је то за њих много то је кап која прелива чашу и они се растају и тону у беду, дете преузима Центар за социјални рад са вечитом траумом да је оно криво за пропаст својих родитеља и врло брзо се упушта у криминалне воде.
  Слична је ситуација и са другим законима где су казне непримерено одмерене (по западним стандардима – рецимо не вежете појас у ауту и хиљаду евра казне морате да платите (предлог)) и њихов први ефекат је да упропасте породицу. Буџет ће казненом политиком у Србији бити пунији али свака казна може да омогући да се добије барем по једна уништена породица. Када се буде видело да ова казнена политика уништава српску породицу (наредили Клинтонови, Блерови, и остали) за много хиљада деце, мама и тата биће касно.
  Како су лако и брзо просветари легли на казнену цуцлу што и није чудно имајући у виду да Савез учитеља Србије (не Српски савез учитеља) контролишу сорошевци, да је синдикат под контролом по фиока моделу (а шта ћемо са овим у фијоци), да су наставници једино заинтересовани да што мање раде јер им је свега доста, …
  Тек нам се црно пише када се све своди на новчано кажњавање.
  Зар не може друга казна рецимо друштвено користан рад за родитеље и дете, на пример, већ одмах и само паре.
  Глупост неопевана и још то просветари подржавају.

  1. Authentic каже:

   Ee ljudi moji kazne… Zar može neko od intelektualaca da poveruje da su kazne zarad dobiti deca a još manje profesora…klasicna propaganda.. Zašto ne naplatiti kaznu državi što je dopustila da deca nemaju za doručak pa nastanu svadje u kući i naravno sa profesorima… Blam neopevan kad pročitam ove komentare… Najlakše de u etike otkrivati i roditelje jer su oni nemoćni… I da zar se ne pitate nekad da su učenici subjekt i da je obrazovanje zarad njih a ne radi otimanja i ovo malo bednih penzija što reče čovek gore… Jadna deca roditelji i profesori dok se ne udruže preti im samo raskol i prazan je je novčanika kako to shvatimo promena se i može desiti na bolje.

  2. Ivana каже:

   Poenta ovakve kazne je strah od moguceg placanja i izbegavanje prekrsaja, a ne punjenje budzeta, pobogu. U civilizovanom svetu se vodi racuna o bacanju papira na ulici da se ne bi platila kazna, a ne zato sto su ljudi na nekom visem nivou svesti.

  3. Dragisa Najdanovic каже:

   Nisu problematicna deca siromasnih roditelja.Uglavnom su to deca imucnih i dobrostojecih,cija su deca razmazena i zapustena od strane ” njihovih oceva biznismena” ili uticajnih ljudi u vaznim lokalnim institucijama
   koji nemaju vremena za vadpitni rad sa svojom decom.
   Sve trebaodreditiravilnom usmetenju dece za njihov zivot
   I jos nesto: ne moze i nema vremena da se prosvetni radnik bavi prevaitanjem takve dece
   Dokle cemo samo takvom decom da se bavimo na sednicama
   Ajmo da se posvetimo onoj vrednoj deci koja su zeljna da se obraxuju
   A problematicni moraju da placaju kazne

 8. Roditelj каже:

  Ovo nije zakon već cenovnik usluga koji će opet biti uperen prema roditeljima koji su manje imućni jer prema bogatima ni ovaj postojeći nije priimenjivan !

 9. Ivana каже:

  Ako prosvetni radnici nemaju drugi metod da se izbore sa nemirnom decom onda u redu. Nek budu novčane kazne. Ali novčana kazna za prepisivanje na času? Oni koji su pisali zakon sigurno nisu nikad prepisivali tj. varali na testu? Da li puškicama ili kao danas mobilnim telefonima, koja je razlika? Sindikatima smeta samo deo zakona koji se odnosi na prava i obaveze nastavnika. Zašto i mi roditelji nismo bili uključeni u izradu zakona? U vidu neke ankete ili kako god ali da se čuje i naš glas.

 10. Васил ева каже:

  Браво!!!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама