Ђаке у Србији од 1. септембра очекује велика промена

Од 1. септембра ученици ће након наставе остајати у школама од 12.30 до 16.30 часова, а овај концепт заживеће у свим основним и средњим образовним установама за пет година.

Ђаке у Србији од 1. септембра очекује велика промена – у 240 основних школа почеће да се примењује концепт једносменске наставе. Тако ће малишани који похађају осмолетке на часове ићи само у једној смени, а остајаће у школи после часова од 12.30 до 16.30, најавио је за Курир Младен Шарчевић, министар просвете.

Како је он појаснио, идеја је да се ученицима понуде добро осмишљене активности након редовне наставе, али тако да своје време после редовне наставе користе у функцији развоја.

– У тај пилот-пројекат улази укупно 240 школа у Србији из свих школских управа. Наравно, деца ту добијају највише – учење у школи под надзором наставника, више спорта, а водиће се рачуна и о њиховој исхрани. Такође, ђаци ће имати око 50 различитих садржаја, што ће смањити насиље у школама, биће безбеднији. Ученици ће уз све то имати и више информатике. Са друге стране, наставници ће добити посао, што је добро, јер због пада наталитета у Србији и затварања школа они су остајали без посла – објашњава све предности новог концепта наставе министар Шарчевић.

Према његовим речима, водило се рачуна и о родитељима ученика.

– Они ће бити безбрижнији јер се њиховој деци нуди све што сам навео и они ће у сваком моменту знати да су деца под будним оком наставника и другог особља у школама. Предвиђено је да се до 2030. године ова нова стратегија уведе у све школе у Србији. Ми се надамо да ће то бити могуће остварити већ за неких пет година, зато што је потребна градња за неке школске објекте – навео је Шарчевић за Курир и додао да ће овај пројекат прво почети да се примењује у основним школама, а потом и у средњим.

Неопходни услови

Из Министарства просвете за Курир наглашавају да овај пројекат има за циљ и да помогне родитељима.

– Примера ради, данас много родитеља ради од девет до 17 часова, а док дођу с посла кући, то је већ 18 часова. Дете је, по садашњем концепту, школу завршило већ око 13.30 часова и оно самује до 18 сати. Ми желимо да то време искористи да ради домаћи задатак, да учи страни језик, да се бави спортом, свира инструмент, да стиче предузетничке вештине у ученичкој задрузи и слично – појаснили су у ресорном министарству.
Они додају да ће у пројекту учествовати школе које могу да обезбеде неопходне услове – простор, кухињу или, ако је немају, да обезбеде кетеринг.

Извор: Курир