Ђерлек: Они који се нису вакцинисали против малих богиња имали су велике проблеме, одговорност треба да сносе родитељи

13 јануара, 2023

Државни секретар у Министарству здравља Србије Мирсад Ђерлек апеловао је данас на родитеље да вакцинишу своју децу против малих богиња које су потврђене код троје деце и једне одрасле особе.

Foto: Canva

Ђерлек је навео да вакцина за мале богиње (морбиле) постоји већ 200 година и да су они који се нису вакцинисали имали велике проблеме, а било је и смртних случајева.

– Нама се понавља проблем с вакцинацијом, а имали смо на жалост пре неколико година и неколико смртних случајева – рекао је он.

Троје деце узраста до годину и по дана и једна одрасла 47-годишња особа су заражени малим богињама, потврдила је данас Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ у Београду.

Ђерлек је рекао да одговорност треба да сносе родитељи који избегавају календар вакцинисања своје деце, којег су саставили најбољи стручњаци у Србији.

– Очекујем да ће родитељи озбиљно схватити поруку Министарства здравља да вакцинишу своју децу. Вакцинација је једини начин да спречимо било какву вирусну болест и спасемо живот не само деце, већ и одраслих – истакао је Ђерлек.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама