Đerlek: Oni koji se nisu vakcinisali protiv malih boginja imali su velike probleme, odgovornost treba da snose roditelji

13 januara, 2023

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Mirsad Đerlek apelovao je danas na roditelje da vakcinišu svoju decu protiv malih boginja koje su potvrđene kod troje dece i jedne odrasle osobe.

Foto: Canva

Đerlek je naveo da vakcina za male boginje (morbile) postoji već 200 godina i da su oni koji se nisu vakcinisali imali velike probleme, a bilo je i smrtnih slučajeva.

– Nama se ponavlja problem s vakcinacijom, a imali smo na žalost pre nekoliko godina i nekoliko smrtnih slučajeva – rekao je on.

Troje dece uzrasta do godinu i po dana i jedna odrasla 47-godišnja osoba su zaraženi malim boginjama, potvrdila je danas Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u Beogradu.

Đerlek je rekao da odgovornost treba da snose roditelji koji izbegavaju kalendar vakcinisanja svoje dece, kojeg su sastavili najbolji stručnjaci u Srbiji.

– Očekujem da će roditelji ozbiljno shvatiti poruku Ministarstva zdravlja da vakcinišu svoju decu. Vakcinacija je jedini način da sprečimo bilo kakvu virusnu bolest i spasemo život ne samo dece, već i odraslih – istakao je Đerlek.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama