Đerlek za obaveznu vakcinaciju medicinskih i prosvetnih radnika

avgust 21, 2021

Doktor Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja je za uvođenje kovid propusnica, ali i obavezne vakcinacije zdravstvenih i prosvetnih radnika.

Mirasad Đerlek

– Apsolutno sam za uvođenje kovid propusnica. Egzit i drugi festivali pokazali su se kao odlična stvar, tu nismo imali povećanje broja novoobolelih. I ne bih se složio s pričama da je to kažnjavanje nevakcinisanih zato što možete ući i ako priložite potvrdu da ste bolovali kovid 19 ili ste negativni na antigenskom testu. Ako bismo samo delili na vakcinisane i nevakcinisane, to je diskriminacija, a ovako ne bi bilo diskriminacije, a zaštitili bismo živote ljudi. Potez s kovid propusnicama je potpuno opravdan i mnogo iskusnije i starije zemlje koje su vodile računa i o ličnom i o građanskom pravu su uvele kovid propusnice i to se pokazalo kao pozitivan potez. Zašto to i mi kao država ne bismo uradili – kazao je Đerlek i naveo da je to njegov lični stav, dodajući da bi plaćanje antigenskog testa u tom slučaju moglo bi da bude još jedna stimulacija za vakcinaciju, što bi pomoglo da ne produžavamo ovu agoniju i ne dozvolimo virusu da mutira.

Naveo je da i je njegov lični stav da bi trebalo uvesti obaveznu vakcinaciju zdravstvenih i prosvetnih radnika, a li da on o tome ne odlučuje.

– Treba da iskoristimo Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti jer je svega oko 50 odsto nastavnika vakcinisano i to može da bude ozbiljan problem u sprovođenju nastave. Krizni štab treba ozbiljno da razmisli kako će i zdravstveni i prosvetni radnici ući u ustanove gde obavljaju svoj posao jer bi bila katastrofa i nedopustivo da zdravstveni radnik zarazi pacijenta koji dođe da operiše, recimo, žučnu kesu ili da nastavnik zarazi učenika. Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti nam daje dosta mogućnosti da ipak za te dve kategorije bude obavezna vakcinacija – rekao je Đerlek za TV Prva i dodao da je on pre tri dana sam primio treću dozu i to prvu komponentu Sputnjika V, koga je primio u dve doze i ispunio svoju građansku dužnost jer “septembar je mesec respiratornih infekcija, često ulazi u kovid bolnice, a i preporučeno je da svi zdravstveni radnici prime treću dozu”.

Đerlek se nada će đaci krenuti u školu kao u stara dobra vremena jer onlajn nastava nije dala rezultate što se tiče kvaliteta znanja, što potvrđuje i upis studenata.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Đerlek za obaveznu vakcinaciju medicinskih i prosvetnih radnika

 1. Vladimir kaže:

  Tužno, sekretar u Ministarstvu zdravlja, pominje zakon, koji očigledno ne poznaje. Da ga poznaje znao bi da odluku o obaveznoj vakcinaciji može da donese ministar zdravlja, a on kao sekretar može da ga ubedi u to, Dalje trebao bi da zna koji uslovi treba da budu ispunjeni da bi se primenio taj član zakona. Trenutna situacija ne ispunjava ni približno uslove za primenu tog stava člana zakona.
  Dalje, mora biti zaista neinformisan, kada nije upoznat sa činjenicom da vakcinisani i nevakcinisani prenose zarazu.
  Dalje nije upoznat sa neuspehom projekta vakcinacije i vraćanju traženja drugih rešenja. Vakcinacija je testirana u praksi i pokazala neuspeh u Izraelu, Britaniji i mnoštvu drugih država.
  Na kraju treba da bude svestan da se sve njegove izjave beleže i da će biti podvrgnute sudu vremena.

 2. Nastavnica i majka kaže:

  Odakle informacija da se većina prosvetnih radnika nije vakcinisala? Oni koji nisu, imaju zdravstvenih razloga, očekuju trudnoću ili su relativno skoro stvorili prirodan imunitet. I to ukupno čini manjinu u populaciji prosvetara. Ako su poznati procenti po školama, objavite da i mi znamo!

 3. Snežana kaže:

  Ne razumem zbog čega bi ikoga trebalo da zanima njegov lični stav???

 4. Nikola kaže:

  Zašto se prilikom vakcinacije potpusuje da se prima na vlastitu odgovornost.Bar 90% nas u prosveti je ležalo koronu što simptomatski što asimptomatski a oni su tvrdili da su škole bezbedne.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama