Ђерлек за обавезну вакцинацију медицинских и просветних радника

21 августа, 2021

Доктор Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља је за увођење ковид пропусница, али и обавезне вакцинације здравствених и просветних радника.

Мирасад Ђерлек

– Апсолутно сам за увођење ковид пропусница. Егзит и други фестивали показали су се као одлична ствар, ту нисмо имали повећање броја новооболелих. И не бих се сложио с причама да је то кажњавање невакцинисаних зато што можете ући и ако приложите потврду да сте боловали ковид 19 или сте негативни на антигенском тесту. Ако бисмо само делили на вакцинисане и невакцинисане, то је дискриминација, а овако не би било дискриминације, а заштитили бисмо животе људи. Потез с ковид пропусницама је потпуно оправдан и много искусније и старије земље које су водиле рачуна и о личном и о грађанском праву су увеле ковид пропуснице и то се показало као позитиван потез. Зашто то и ми као држава не бисмо урадили – казао је Ђерлек и навео да је то његов лични став, додајући да би плаћање антигенског теста у том случају могло би да буде још једна стимулација за вакцинацију, што би помогло да не продужавамо ову агонију и не дозволимо вирусу да мутира.

Навео је да и је његов лични став да би требало увести обавезну вакцинацију здравствених и просветних радника, а ли да он о томе не одлучује.

– Треба да искористимо Закон о заштити становништва од заразних болести јер је свега око 50 одсто наставника вакцинисано и то може да буде озбиљан проблем у спровођењу наставе. Кризни штаб треба озбиљно да размисли како ће и здравствени и просветни радници ући у установе где обављају свој посао јер би била катастрофа и недопустиво да здравствени радник зарази пацијента који дође да оперише, рецимо, жучну кесу или да наставник зарази ученика. Закон о заштити становништва од заразних болести нам даје доста могућности да ипак за те две категорије буде обавезна вакцинација – рекао је Ђерлек за ТВ Прва и додао да је он пре три дана сам примио трећу дозу и то прву компоненту Спутњика В, кога је примио у две дозе и испунио своју грађанску дужност јер “септембар је месец респираторних инфекција, често улази у ковид болнице, а и препоручено је да сви здравствени радници приме трећу дозу”.

Ђерлек се нада ће ђаци кренути у школу као у стара добра времена јер онлајн настава није дала резултате што се тиче квалитета знања, што потврђује и упис студената.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


4 коментара на "Ђерлек за обавезну вакцинацију медицинских и просветних радника

 1. Vladimir каже:

  Tužno, sekretar u Ministarstvu zdravlja, pominje zakon, koji očigledno ne poznaje. Da ga poznaje znao bi da odluku o obaveznoj vakcinaciji može da donese ministar zdravlja, a on kao sekretar može da ga ubedi u to, Dalje trebao bi da zna koji uslovi treba da budu ispunjeni da bi se primenio taj član zakona. Trenutna situacija ne ispunjava ni približno uslove za primenu tog stava člana zakona.
  Dalje, mora biti zaista neinformisan, kada nije upoznat sa činjenicom da vakcinisani i nevakcinisani prenose zarazu.
  Dalje nije upoznat sa neuspehom projekta vakcinacije i vraćanju traženja drugih rešenja. Vakcinacija je testirana u praksi i pokazala neuspeh u Izraelu, Britaniji i mnoštvu drugih država.
  Na kraju treba da bude svestan da se sve njegove izjave beleže i da će biti podvrgnute sudu vremena.

 2. Nastavnica i majka каже:

  Odakle informacija da se većina prosvetnih radnika nije vakcinisala? Oni koji nisu, imaju zdravstvenih razloga, očekuju trudnoću ili su relativno skoro stvorili prirodan imunitet. I to ukupno čini manjinu u populaciji prosvetara. Ako su poznati procenti po školama, objavite da i mi znamo!

 3. Snežana каже:

  Ne razumem zbog čega bi ikoga trebalo da zanima njegov lični stav???

 4. Nikola каже:

  Zašto se prilikom vakcinacije potpusuje da se prima na vlastitu odgovornost.Bar 90% nas u prosveti je ležalo koronu što simptomatski što asimptomatski a oni su tvrdili da su škole bezbedne.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама