Đorđe je zbog svog pronalaska proglašen za najboljeg mladog naučnika na svetu

6 novembra, 2016

 
Đorđe Ogrizović, sa svojih 18 godina, osvojio je drugu prestižnu nagradu ove godine za svoj pronalazak.
Reč je o projektu prečišćavanja vode zagađene fenolom procesom hidrodinamičke kavitacije. Za ovaj svoj pronalazak on je ove godine već osvojio zlatnu medalju na 29. Svetskom prvenstvu mladih naučnika u Rumuniji. A ovaj put nagradila ga je i Svetska organizacija za zaštitu intelektualne svojine.
dorde-ogrizovic
Ovim projektom Đorđe se bavi od drugog razreda srednje škole sa svojim mentorima kojima je posebno zahvalan.
– Cilj ovog istraživanja je efikasnija i praktičnija metoda prečišćavanja od dosadašnjih – kazao je Đorđe.
Međutim, nakon ove nagrade on ne očekuje veliku promenu.
– Ovo pre svega smatram ličnim uspehom i uspehom moje porodice i mentora, ali ne očekujem da će mi doneti nešto konkretno – rekao nam je mladi naučnik.
Ali Đorđe naglašava da mu je uvek drago kada mediji pišu o ovakvim temama.
– Voleo bih da o ovome čuju deca koja bi želela da se bave naukom i da znaju da su drugi naučnici i profesori uvek spremni da im pomognu. Mislim da bi mnogo pomoglo kada bi pristup nauci bio bolji i kada bi se organizacije kao što su Regionalni centar za talente i Petnica više pominjale u medijima – kaže Đorđe.
Ovaj srednjoškolac iza sebe već ima pozamašnu karijeru u nauci na kojoj bi mu svako pozavideo. Samo tokom trećeg razreda srednje škole osvojio je dve prve nagrade na državnim takmičenjima, kao i svoje prvo zlato iz oblasti životne sredine na Svetskoj olimpijadi mladih naučnika.
U skorijoj budućnosti Đorđe planira da nastavi da se bavi ovim i drugim projektima prečišćavanja vode, jer je ekologija polje nauke koje ga najviše zanima.
Trenutno je učenik Treće beogradske gimnazije, a osnovne studije želi da nastavi u Srbiji, dok master i doktorske planira da pohađa negde u inostranstvu.
– Posle doktorskih studija voleo bih da se vratim u Srbiju i da ovde nastavim da se bavim naukom. Kad budem dosta stariji želeo bih da ja budem taj koji će pomagati mladim naučnicima u Srbiji – rekao je on.
Izvor: .24sata.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Đorđe je zbog svog pronalaska proglašen za najboljeg mladog naučnika na svetu"

  1. Milorad kaže:

    Bravo mlado momče. Utiči i na svoje drugare da nešto nauče.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama