Ђорђе је због свог проналаска проглашен за најбољег младог научника на свету

6 новембра, 2016

 
Ђорђе Огризовић, са својих 18 година, освојио је другу престижну награду ове године за свој проналазак.
Реч је о пројекту пречишћавања воде загађене фенолом процесом хидродинамичке кавитације. За овај свој проналазак он је ове године већ освојио златну медаљу на 29. Светском првенству младих научника у Румунији. А овај пут наградила га је и Светска организација за заштиту интелектуалне својине.
dorde-ogrizovic
Овим пројектом Ђорђе се бави од другог разреда средње школе са својим менторима којима је посебно захвалан.
– Циљ овог истраживања је ефикаснија и практичнија метода пречишћавања од досадашњих – казао је Ђорђе.
Међутим, након ове награде он не очекује велику промену.
– Ово пре свега сматрам личним успехом и успехом моје породице и ментора, али не очекујем да ће ми донети нешто конкретно – рекао нам је млади научник.
Али Ђорђе наглашава да му је увек драго када медији пишу о оваквим темама.
– Волео бих да о овоме чују деца која би желела да се баве науком и да знају да су други научници и професори увек спремни да им помогну. Мислим да би много помогло када би приступ науци био бољи и када би се организације као што су Регионални центар за таленте и Петница више помињале у медијима – каже Ђорђе.
Овај средњошколац иза себе већ има позамашну каријеру у науци на којој би му свако позавидео. Само током трећег разреда средње школе освојио је две прве награде на државним такмичењима, као и своје прво злато из области животне средине на Светској олимпијади младих научника.
У скоријој будућности Ђорђе планира да настави да се бави овим и другим пројектима пречишћавања воде, јер је екологија поље науке које га највише занима.
Тренутно је ученик Треће београдске гимназије, а основне студије жели да настави у Србији, док мастер и докторске планира да похађа негде у иностранству.
– После докторских студија волео бих да се вратим у Србију и да овде наставим да се бавим науком. Кад будем доста старији желео бих да ја будем тај који ће помагати младим научницима у Србији – рекао је он.
Извор: .24sata.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Ђорђе је због свог проналаска проглашен за најбољег младог научника на свету"

  1. Milorad каже:

    Bravo mlado momče. Utiči i na svoje drugare da nešto nauče.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама