Đukić-Dejanović: Dogodine subvencije za otvaranje vrtića pri privatnim kompanijama

24 novembra, 2019

Prema rečima ministarke zadužene za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović, plan je da u narednoj godini jedan deo sopstvenih subvencija bude usmeren na otvaranje vrtića u privatnim kompanijama. Ovo je ministarka izjavila za RTS, a prenosi dnevni list Politika.

To bi vremenom smanjilo liste čekanja, jer kompanijski vrtići imaju mogućnosti da primaju i drugu decu ako ostane slobodnih mesta.

Kompanije koje su procenile da bi česta poseta deci koja su u blizini roditelja, smanjila produktivnost zaposlenih, odustale su od otvaranja vrtića. Da bi to mogao da bude potencijalni nedostatak, psiholozi ne spore, ali ističu i brojne prednosti.

„Pre svega se skraćuje put dolaska i odlaska iz vrtića, zatim osećaj da je majka u blizini je dobar za dete isto koliko je dobar osećaj za majku da je dete u blizini, daje još neku dodatnu sigurnost. Ako se dese neke vanredne situacije, majka može vrlo brzo da dođe i da reaguje za razliku od udaljenog vrtića”, kaže Ljiljana Filipović, psiholog.

Više na: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama