Ђукић Дејановић: У школе и вртиће биће уложено више од 100 милиона евра

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић изјавила је данас да ће у Србији бити изграђена 23 нова вртића и да је за ову инвестицију издвојено 47 милиона евра, док ће за инвестиције у средње и основне школе бити издвојено 55 милиона евра. Она је за Танјуг истакла да ће у овим вртићима бити 11.000 нових места за децу, што изискује нова запослења васпитача и њихових сарадника.

Foto: MC

“По градовима, мањим и сеоским срединама. Знате, није то само нова грађевина или реконструисан постојећи пројекат. То је потпуно нова методологија рада. Васпитачи су већ едуковани како ће користити идеје и таленте деце да би кроз игру васпитне поруке градили у њима и да би заправо кроз игру деца учила”, појаснила је Ђукић Дејановић.

“Следећа инвестиција је везана за основно и средње образовање. Тиме су обухваћене 53 школе, које се кроз програме енергетске ефикасности, дигитализације и зелене агенде, осавремењују и стварају се услови у њима”, рекла је она.

Министарка је нагласила да је поред ових, у плану инвестирање и у високо образовање и установе које ће такође бити распрострањене по читавој Србији. Према њеним речима, нови простор добиће Факултету музичких уметности, Факултет примењених уметности, Факултет ликовних уметности, као и ЕТФ и Географски факултет.

Ђукић Дејановић се осврнула и на случај из Основне школе “Сечењи Иштван” у Суботици у којој је ученик осмог разреда претио деци из свог одељења.

“Болно искуство из маја нас је научило и приморало да будемо врло осетљиви на сваку претњу коју дете изговори, на свако необично понашање које може бити извор злостављања друге деце, које може бити извор озбиљних катастрофа. Могуће је да и претерујемо у страху, али боље да претерујемо. Урађено је све у складу са протоколом. Ми пратимо, за случај да буде потребно да шаљемо инспекцију, која на лицу места предузима одређене мере. Дете мора бити удаљено у таквим случајевима из процеса учења једно време, али у свему томе се води рачуна да се малолетник не жигоше”, рекла је она.

Министарка је објаснила на који начин школа реагује у оваквим случајевима и да је неопходно да се прво обавесте родитељи ученика.

“Затим се обавештавају институције – Министарство унутрашњих послова, Центар за социјални рад и здравствена установа. Одговарајућа институција предузима мере. Мора се спречити секундарна трауматизација и деце и родитеља на начин да се врло брзо организују родитељски састанци у којима објашњава шта се догодило и шта се предузима у конкретном случају”, објаснила је она.

Извор: Танјуг