Dodatna podrška za drugo i treće dete od 01. januara – uz mesečnu i jednokratna finansijska podrška

decembar 29, 2021

Na današnjoj sednici skupštinskog Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva usvojen je amandman koji formalno podneo narodni poslanik Aleksandar Martinović, a koji se odnosi na podršku porodicama koje će od 01. januara dobiti svoje drugo ili treće dete. Ministar Dmitrović je na sednici Odbora naveo da su procenili kapacitete budžeta i zaključili da ima prostora i za ovu izmenu.

Uz postojeću finansijsku podršku biće im isplaćeno i po 100.000 dinara jednokratne naknade, pa će tako porodicama koje će dobiti drugo dete iz budžeta biti isplaćeno 100.000 jednokratno uz meru koja im obezbeđuje po 10.000 dinara svakog meseca u trajanju od dve godine. Porodice koje očekuju treće dete dobiće 100.000 dinara iz budžeta uz meru koja im obezbeđuje 12.000 dinara mesečno u trajanju od 10 godina.

“Pozdravljamo sve ove izmene Zakona koje idu u pravcu jačanja finansijskih kapaciteta porodice jer pronatalitetne politike jesu politike od najvišeg nacionalnoj interesa danas i biće i u budućnosti. Uz njih očekujemo da ćemo uskoro videti i izmene koje će urediti status porodilja preduzetnica koje sadašnji zakon tretira kao nezaposlene, kao i trajnije rešenje za sve one žene koje se nalaze na privremenim i povremenim poslovima, koje su nezaposlene ili ekonomski neaktivne i podsećamo da se ovaj problem može rešiti tako da se svim porodiljama u Srbiji u trajanju od godinu dana garantuje naknada tokom porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta najmanje u visini republičkog minimalca”, izjavila je Tatjana Macura, predsednica Udruženja Mame Su Zakon.

“Takođe, država mora da osmisli i paket mera podrške koji se odnose na porodice sa decom i nakon što se završi taj rani period obezbeđivanjem dovoljnog broja mesta u vrtićima, pripremom paketa mera podrške poslodavcima koji zapošljavaju žene sa decom koje žele da rade, besplatnim udžbenicima tokom osnovne i srednje škole, kao i drugim vidovima podrške prilagođenim potrebama roditeljstva u 21. veku”, zaključuje Macura.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama