Dodeljene dve nagrade “Neven”, obe Kreativnom centru

20 septembra, 2022

Nagrade Neven, koje se dodeljuju autorima dela za decu i mlade, ove godine pripale su JASMINKI PETROVIĆ za knjigu 100 LICA STOLICA (najbolje delo iz oblasti beletristike) i BORISU KUZMANOVIĆU za knjigu BABAROGA (najbolje ilustrovano delo). Obe knjige objavljene su u izdanju Kreativnog centra.

Za 33 godine postojanja Kreativni centar osvojio je čak 31 Nagradu Neven!

Na ovogodišnji konkurs za Nagradu Neven za dela objavljena u 2021. godini stiglo je 36 naslova namenjenih deci i mladima iz osam izdavačkih kuća.

U konkurenciji za nagradu u oblasti beletristike bilo je 20 knjiga, a nagrada je dodeljena Jasminki Petrović za knjigu 100 lica stolica, koju su ilustrovala dvadeset dva ilustratora.

U obrazloženju žirija, između ostalog, stoji: „Jasminka Petrović najnovijim delom još jednom pokazuje svoje raskošno spisateljsko umeće. Birajući stolicu za noseći lik, naša poznata spisateljica ispripovedala je mnoštvo događaja, avantura, raznolikih situacija uz obilje humora, zanimljivih obrta i poučnih priča. Knjiga je mozaične strukture, a čitaoci bezmalo svih generacija, sklapajući deo po deo ’stolice’ uz pomoć izvanrednih ilustracija grupe autora, naučiće mnogo toga o našem svetu – njegovom bogatstvu, raznolikosti, kao i sajedinstvu.“

Pred žirijem koji je ove godine odlučivao o nagradi iz oblasti ilustracije bio je 21 naslov, a za najboljeg ilustratora proglašen je Boris Kuzmanović za ilustracije u knjizi Babaroga autorke Jelene Živanović.

„Žiri se jednoglasno složio oko toga da je Boris Kuzmanović u knjizi Babaroga ostavio najautentičniji utisak svojim specifičnim likovnim narativom, majstorski kontrolišući formu i tekst, kreirajući kod nas retko viđen ilustratorski stil, koji se svojim snažnim kontrastima, slobodom kompozicije i elementima naive perfektno estetski slaže s temom knjige“, mišljenje je stručnog žirija.

Organizacija Prijatelji dece Srbije dodeliće Nagrade Neven 6. oktobra 2022. Vreme i mesto dodele biće naknadno objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama