Додељене две награде “Невен”, обе Креативном центру

20 септембра, 2022

Награде Невен, које се додељују ауторима дела за децу и младе, ове године припале су ЈАСМИНКИ ПЕТРОВИЋ за књигу 100 ЛИЦА СТОЛИЦА (најбоље дело из области белетристике) и БОРИСУ КУЗМАНОВИЋУ за књигу БАБАРОГА (најбоље илустровано дело). Обе књиге објављене су у издању Креативног центра.

За 33 године постојања Креативни центар освојио је чак 31 Награду Невен!

На овогодишњи конкурс за Награду Невен за дела објављена у 2021. години стигло је 36 наслова намењених деци и младима из осам издавачких кућа.

У конкуренцији за награду у области белетристике било је 20 књига, а награда је додељена Јасминки Петровић за књигу 100 лица столица, коју су илустровала двадесет два илустратора.

У образложењу жирија, између осталог, стоји: „Јасминка Петровић најновијим делом још једном показује своје раскошно списатељско умеће. Бирајући столицу за носећи лик, наша позната списатељица исприповедала је мноштво догађаја, авантура, разноликих ситуација уз обиље хумора, занимљивих обрта и поучних прича. Књига је мозаичне структуре, а читаоци безмало свих генерација, склапајући део по део ’столице’ уз помоћ изванредних илустрација групе аутора, научиће много тога о нашем свету – његовом богатству, разноликости, као и сајединству.“

Пред жиријем који је ове године одлучивао о награди из области илустрације био је 21 наслов, а за најбољег илустратора проглашен је Борис Кузмановић за илустрације у књизи Бабарога ауторке Јелене Живановић.

„Жири се једногласно сложио око тога да је Борис Кузмановић у књизи Бабарога оставио најаутентичнији утисак својим специфичним ликовним наративом, мајсторски контролишући форму и текст, креирајући код нас ретко виђен илустраторски стил, који се својим снажним контрастима, слободом композиције и елементима наиве перфектно естетски слаже с темом књиге“, мишљење је стручног жирија.

Организација Пријатељи деце Србије доделиће Награде Невен 6. октобра 2022. Време и место доделе биће накнадно објављени.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама