Доктор Кон: По мом мишљењу не би било лоше да ученици иду у летњу школу

8 априла, 2020

“Људи имају болест, али никакве симптоме болести немају. То за лекаре има посебан значај”, казао је епидемиолог доктор Предраг Кон на јучерашњој конференцији. О каквом је значају реч, јуче доктор није много детаљисао.

(Фото Бета)

Ипак, наш епидемиолог и члан Кризног штаба је данас за “Блиц” појаснио у чему се тачно ради.

Могуће је да вирус слаби
– Ситуација у којој имамо заражене од корона вируса који немају симптоме значајна је за нас епидемиологе. Ми се налазимо у петој недељи и у максимуму. Откривање случајева који немају никакве симптоме, може, условно речено, да укаже да је дошло до слабљења вируса, односно смањења вирулентности – објашњава за “Блиц” доктор Кон.

Он, са друге стране, каже да ипак треба имати резерву према томе и да то може значити да је он одувек такав. Како даље овај стручњак наводи, откривање таквих случајева значи за убудуће.

Развијање колективног имунитета

– То ће се показати као корисно у нашој намери да касније кад епидемија прође, тестирамо одређени део популације на присуство антитела и тако откријемо који део је развио имуност на корона вирус. Чињеница је да смо најстарији део становништва издвојили, изоловали, али ће они када прође епидемија остати осетљиви. Тако да ако имамо доста случајева који немају симптоме, а који се неће јавити лекару, код њих се развио имунитет и тако су опет помогли најстаријима – истакао је Кон који наглашава да је то све у области теорије, те да није нешто што са сигурношћу моћемо тврдити још увек.

Такви случајеви донекле могу помоћи епидемиолозима и у оном делу о којем још увек не размишљамо, а то је када и како можемо да укидамо мере.

– Чињеница је да ако некад треба да имамо ригорозне мере, то је сад у овом тренутку. Оно о чему још увек нико не размишља јесте време када мере треба укинути. Број људи који имају асмтпоматске манифестације корона вируса нама могу помоћи да одредимо када је време и које мере треба укидати – каже Кон за “Блиц”.

Враћање деце у клупе последња мера коју треба укинути

Према његовом личном мишљењу она мера која треба последња да буде укинута јесте враћање деце у школске клупе, будући да се у таквим колективима вирус најбрже преноси. Ипак, то има и другу страну.

– Видим да у овом тренутку школа на даљину добро функционише, али по мом мишљењу не би било лоше да ученици иду у летњу школу, јер би на тај начин, имајући у виду да деца имају најмање манифестације болести, готово да уопште немају симптоме, дошло би до природног “прокружавања” вируса и на тај начин бисмо створили тихи имунитет док чекамо да се вакцина појави, а то неће сигурно бити ове године – закључује доктор Кон.

Подсећамо, епидемиолог је на јучерашњој конференцији казао да у чак 61 случају заразе на Институту за кардиоваскуларне болести “Дедиње” не постоје било какви знаци болести, да болест пролази асимптоматски, што има велики значај за епидемиологе.

– Они који имају вирус, а немају симптоме, не преносе лако вирус, а ако имају заштитну опрему практично га не могу пренети – рекао је јуче епидемиолог Предраг Кон.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Доктор Кон: По мом мишљењу не би било лоше да ученици иду у летњу школу

 1. zdravko каже:

  Poštovani doktore Kon,

  Šta sa nastavnicima koji spadaju u rizične grupe.

 2. Jelisaveta каже:

  Ostavite decu na miru. Koliko sam razumela ovaj predlaže da deca idu leti u školu kako bi se razbolela i stekla prirodni imunitet. Mislim da su i deca i nastavnici zaslužili da imaju letnji raspust a Kon je zaslužio penziju i da ga više ne gledamo.

 3. Rodjak sa sela каже:

  Hoće li deca sama da idu u škole ili če morati i nastavnici koji imaju u proseku 50+ godina? Pomoćno osoblje?
  Hiće li nastavnici imati ikakvog odmora pošto nemaju ni prolećni – Uskršnji raspust?
  Ah, da, vi idete u penziju za 2 meseca… Razumem Vas…
  P.S ja ču moje dvoje dece pustiti u školu za dobrobit čovečanstva, da probamo na njima kako virus deluje.

 4. Gvozden каже:

  Ne znam samo kako neko ko nije iz prosvete daje sebi za pravo da “misli” … pita li on nastavnike oko lečenja? Ne, naravno. Ovo je jedna propala zemlja jer svako misli ili smatra da ima pravo da misli šta i kako hoće. Za početak , medicinarima da se kao obavezan predmet unese Ustav sa pravima i obavezama. Kone, GLEDAJ SVOJA POSLA!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама