Долазак на посао од 7 до 9: Србија уводи флексибилно радно време?

3 новембра, 2019

– Флексибилно радно време је пракса у свету у великим компанијама. Њихова анализа и њихови сектори за људске ресоре кажу да су тиме запослени доста продуктивнији и срећнији – истакао је Ђорђевић

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић најавио је да ће његово министарство предложити свим државним органима увођење флексибилног радног времена.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања увело је за своје запослене флексибилно радно време, према којем радници могу радити најраније од седам или најкасније девет сати, и на тај начин распоредити своје осмочасовно радно време.

– Ми смо анализирали коришћење флексибилног радног времена, како у иностранству тако и великим компанијама. Уочили смо позитивне ефекете, од тога да су радници били задовољнији и ефикаснији, а уз уштеде. Природно је да смо ми први који смо то увели који ћемо анализирати резултати и да то буде модел како ће сви други радити ако се покаже ефикасним – објаснио је Ђорђевић за Тањуг.

Рекао је да не сумња у успешност флексибилног радног времена, истичући да је Министарство било суочено са конкретним проблемом да су центри за социјални рад и нека одељења у општинама, како борачка и дечија заштита имала исто радно време, те су сваки дан долазила решења пред крај радног времена, због чега је постојала потреба да неки људи остају прековремено и да се плаћају прековремени сати.

– Сада ће моћи руководиоци да организују боље радно време, и да некима кажу да долазе касније. Они ће бити задовољнији, а имаће својих осам сати рада. Индиректно то је и велики плус због бриге о нашим мајкама, које имају малу децу, раде у Министарству, а с обзиром да им је радно време од 7.30, а школа почиње у 8, постоји потреба да морају да се сналазе шта са дететом. Ово је начин да руководиоци мајкама дају могућност да децу одведу у школу, да не трпи посао, и то све у складу са законом – рекао је он.

Ђорђевић је истакао да је ово прва мера у циљу побобољшања задовољства запослених на радном месту.

На разна тестирања у свету са радним временом, каже да Министарство гледа и ослушкује све што се у области рада чини у иностранству, али додаје да наша земља нема луксуз да експериментише превише, већ жели да користи туђа искуства и будемо паметни без “дечијих болести”.

– Флексибилно радно време је пракса у свету у великим компанијама. Њихова анализа и њихови сектори за људске ресоре кажу да су тиме запослени доста продуктивнији и срећнији – истакао је Ђорђевић додајући да ће флексибилно радно време бити предлог Министарства за све државне органе.

Извор. Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Долазак на посао од 7 до 9: Србија уводи флексибилно радно време?

  1. Zaposlena каже:

    Bravo za ideju,veliko bravo

  2. Sanja каже:

    OVO JE DIVNO.JEDVA CEKAM DA ZAZIVI

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама