Doneta odluka: Ukida se kombinovani test, predloženo i drugačije bodovanje na maloj maturi

8 septembra, 2022

Nacionalni prosveti savet (NPS) jednoglasno je podržao predlog da učenici osmog razreda umesto kombinovanog testa na maloj maturi polažu jedan od pet predmeta koji su do sada bili u sastavu tog testa, piše Danas. To praktično znači da će đaci birati da li će kao treći test polagati istoriju, biologiju, geografiju, fiziku ili hemiju.

Predloženo je i drugačije bodovanje, pa bi maternji jezik i matematika nosili maksimalno po 14 poena, a treći test 12.

U predlogu o kome su na današnjoj sednici raspravljali članovi NPS 30. septembar je bio naveden kao krajnji rok da se učenici opredele koji će predmet polagati na trećem testu, ali je dogovoreno da se taj rok prolongira.

– Najvažnije je da učenicima damo dva roka, jedan u kome će se izjasniti koji predmet će polagati i drugi za slučaj da se predomisle i tada definitivno moraju da se odluče – rekao je Zoran Kostić, savetnik ministra prosvete.

Sada ostaje da Ministarstvo prosvete izmeni Pravilnik o programu završnog ispita i čim bude objavljen škole će biti obaveštene o svim novinama.

Olakšati đacima maturu

Obrazlažući predlog za izmenu male mature Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, rekao je da Zavod i Ministarstvo prosvete tvrdo stoje na liniji da, ako je moguće, na neki način treba izaći u susret deci, tačnije olakšati im završni ispit i da on treba da ima sličnu formu kao i buduća državna matura koja kreće 2024. godine.

– Bio bi nonsens da deca na kraju osmog razreda polažu sedam predmeta, a učenici na kraju četvrtog razreda srednje škole samo tri – kazao je Ranđelović.

Više na: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


4 komentara na "Doneta odluka: Ukida se kombinovani test, predloženo i drugačije bodovanje na maloj maturi

 1. Cronos kaže:

  Ukinuti polaganje! Deca su zbunjena, negde ima prepisivanja, negde ne, negde im nastavnici pomažu, negde ne daju da pogledaju sa strane….to nema nikakvog smisla.

 2. Emina kaže:

  Možda neki test na nivou škole više da služi tome koliko je savladan koji predmet i šta treba da preduzme škola ako rezultati nisu zadovoljavajući, usavršavanje nastavnika na primer ili strožije ocenjivanje.
  A završni ne. Lepo prijemni za školu u koju ide i to je to. Niko od nas nije zbog toga završio u Lazi Lazareviću.

 3. Aleksa kaže:

  Učenici treba da polažu prijemni ispit u školama koje žele da upišu i to je to, kao što je bilo nekad. Onda neće kukati roditeljima kako nisu mogli da prepisuju i neće biti zbunjeni.

 4. Staniša kaže:

  Plašim se, da bi ministar obrazovanja, i njegovi saradnici i savetnici pali na tom testu…..i čemu služi test, ako je ocenjivanje znanja tokom školovanja, objektivno i nepristrasno….maltretiranje dece….

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama