Донирајте своје кораке за децу оболелу од рака – ви корачате, велике компаније плаћају

14 августа, 2019

Да ли сте чули за иницијативу под називом Пружи корак? Овај покрет настао је са једним јасним циљем – помоћи деци оболелој од рака и њиховим родитељима. Сигурни смо да не постоји нико коме је помоћ потребнија од оних који се боре са најтежом болешћу, а захваљујући овом покрету који су осмислили Богдан Стевановић (познатији као Блогдан) и Тамара Кларић, надамо се да ће ускоро свако од нас бити у могућности да уради добру ствар за ове породице и то само тако што ће – ходати. О чему је реч објаснио нам је Блогдан.

Foto: Nurdor

“Пружи корак“ је хуманитарни покрет настао 2017. године а његови идејни творци смо моја најбоља пријатељица Тамара Кларић и ја (Богдан Стевановић). Током новембра месеца 2017. године пешачили смо осам дана, 260 километара, од Београда до Ниша за помоћ изградњи новог хемато-онколошког дечијег одељења на Клиничком центру у Нишу. Тада смо „продавали“ своје кораке путем СМС-а, где се слањем СМС поруке на број 1150 донирало 100 динара на рачун НУРДОР-а и симболично куповао по један наш корак. На крају акције успели смо да сакупимо нешто више од 3.000.000 динара и да значајно сензибилишемо јавност на причу о потребној подршци деци која се лече од рака и њиховим породицама.

Ове године, каже Богдан, у септембру месецу он и Тамара пешачиће исту руту, само у супротном смеру, од Ниша до Београда. Сада то раде за подршку изградњи нове родитељске куће у Београду. Овога пута, поред поменутог СМС броја и донирања новчаних средстава на жиро рачун НУРДОР-а, осмисли су још један начин да покрену заједницу и мотивишу јавност да им се прикључи у сакупљању новца.

– Тренутно смо у завршној фази развоја апликације ”Пружи корак” за мобилне телефоне, путем које ће сви који желе да се укључе у наше пешачење (а не могу да издвоје 12 сати дневно 8 дана да ходају са нама кроз Србију) моћи то да ураде тако што ће у својим свакодневним активностима превозна средства заменити управо пешачењем.

Апликација ће функционисати по принципу педометра, који ће бројати кораке и прерачунавати препешачене метре у динаре по принципу 1000 м = 100 дин; 2000 м = 200 дин; 7540 м = 754 дин.

Идеја ово двоје младих и хуманих људи је да апликацију донацијама подрже велике компаније, мала и средња предузећа из Србије што ће омогућити да колико метара грађани буду препешачили – толико динара компаније донирају НУРДОР-у.

Што више будемо пешачили – биће више новца за дечицу.

– Дакле, сви пешачимо и помажемо својим корацима а фирме које су спремне да буду донатори, уплаћују новац у име тих корака… Желимо да покренемо што већи број људи како бисмо заједно постигли много – допринели важном друштвеном циљу – изградњи родитељске куће, смањили употребу највећих загађивача животне средине и пружили људима приступачну прилику да кроз физичку активност раде на свом здрављу и добрим навикама. Из свих ових разлога, наш пројекат је друштвено одговоран на много начина и сматрамо да има велики потенцијал да утиче на значајан број људи.

Напомињемо да је целокупан рад програмера на апликацији, као и наше ангажовање на овом пројекту потпуно волонтерски. То сматрамо још једним начином да покажемо колико је важно и колико много може да допринесе заједничко залагање свих нас за опште добро.

Хуманитарно пешачење трајаће од 19. до 26. септембра а апликација за мобилне телефоне ”Пружи корак“ биће бесплатно доступна од 15. септембра на Play и App store-у.

Сачекајте 15. септембар, прикључите се овој дивној иницијативи, будите здравији и помозите онима којима је помоћ потребна. Пружите корак!

O Тамари Кларић 

Тамара Кларић је рођена у Сарајеву 29. фебруара 1988. године. Услед рата у Босни, као дете је са породицом дошла у Београд, где је завршила Правни факултет, а 2012. године уписала је мастер студије међународног пословања у Барселони. Вратила се у Београд, где је пет година радила у адвокатури, прво као приправник, а последње три године као адвокат. Идејни је творац и један од оснивача студентске иницијативе „Покажи мало да ти је стало“ и хуманитарног покрета „Пружи корак“, који су дуго година ангажовани у пружању подршке раду Националног удружења родитеља деце оболеле од рака НУРДОР. Добитник је признања за допринос филантропији у Србији за 2017. годину, које додељује „Траг фондација“. Од 2018. године ради у НУРДОР-у на задацима прикупљања средстава, измена законских прописа и позитивних промена у регулаторној пракси надлежних институција у Србији. 

О Богдану Стевановићу

Богдан Стевановић рођен је у Београду 17. децембра 1988. године. Дипломирао је на Географском факултету Универзитета у Београду на Одсеку за туризмологију. Похађао је мастер студије туристичког новинарства на Универзитету Аутонома у Барселони. Један је од оснивача студентске иницијативе ”Покажи мало да ти је стало” и хуманитарне акције Пружи корак. Добитник је признања за допринос филантропији у Србији за 2017. годину, које додељује „Траг фондација“. Изабравши име Блогдан, од децембра 2014. пише истоимени блог који је за две године окупио више од 100.000 пратилаца. Прва књига ”Облоге од мастила” у издању Вулкан издаваштва имала је пет тиража при чему се од сваког продатог примерка 50 динара донира НУРДОР-у. Другу књигу ”Са друге стране облога” објавио је почетком 2019. године. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама