Допис Министарства школама: Без контролних и писмених задатака за сада

12 јануара, 2017

Министарство просвете упутило је данас допис директорима свих основних и средњих школа како би их још једном подсетили на обавезу поштовања Правилника о оцењивању.
То подразумева да се одмах по повратку у школске клупе, после паузе, деци не дају контролни и писмени задаци.
У допису се наводи да школе које одмах након дужих одсуствовања већине ученика због болести и непланираног прекида наставе због временских неприлика, реализују писане и усмене провере знања ученика, не примењују постојеће правилнике о оцењивању ученика у основним и средњим школама.
Из Министарства просвете подсећају директоре основних школа на обавезу прописану чланом 12, став 3 Правилника о оцењивању ученика у основном образовању и васпитању и директоре средњих школа на обавезу прописану чланом 15, став 3 Правилника о оцењивању ученика у средњем образовању и васпитању, у вези са начином промене распореда провера знања, што је задатак одељенских већа.
“Коначно, ненајављене провере знања, писане и усмене, од чијих резултата зависе закључне оцене, доводе у питање кључне функције и принципе оцењивања”, наводи се у саопштењу министарства просвете.
У постојећим околностима, како кажу, када још увек постоје проблеми са редовношћу похађања наставе, потребно је да се планира динамика испитивања и оцењивања ученика која ће у највећој мери бити прилагођена ученицима.
У Министарству просвете кажу да је данашњи допис упућен након бројних позива и писаних представки родитеља ученика министарству што указује да поједини директори основних и средњих школа нису уважили препоруке Министарства у вези са наставком рада у школама, а посебно у делу који се односи на оцењивање ученика и реализацију писмених задатака, контролних вежби и усменог испитивања.
Због тога је Министарство упутило допис директорима свих основних и средњих школа како би их још једном подсетило на обавезу поштовања правилника о оцењивању.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "Допис Министарства школама: Без контролних и писмених задатака за сада

  1. Nastavnik OS каже:

    Pismena provera je isplaniran jos u toku septembra. Znaci svi tacno znaju kad ce im biti kontrolni i pismeni.
    To je onda preporuka koja je kontradiktivna sa pravilima, tj da trebamon datum pismenih provera isplanirati u toku prve i druge nedelje u polugodistu,

  2. Revoltiran каже:

    A šta ministarstvo misli o tome da nam uputi “obavezujuću preporuku” da zaključimo sve petice i da rešimo problem očas posla???

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама