Допис министру: Откажите малу матуру

21 марта, 2021

Председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић упутио је министру просвете Бранку Ружићу допис у коме од њега тражи да се ове године, због начина на који је извођена настава у околностима епидемије короне, одустане од мале матуре.

Допис преносимо у целости:

Поштовани министре,

Надамо се да сте, с обзиром на новонастале околности и катастрофалну ситуацију са епидемијом болести COVID-19 у Републици Србији, када је цео образовни систем прешао на онлајн наставу, схватили да је одржавање мале матуре потпуно бесмислено у таквим околностима.

У ситуацији када скоро две школске године ђаци не похађају наставу онако како је то предвиђено планом и програмом, када час иду у школу, а час раде онлајн, тешко да се може очекивати ниво знања који је неопходан за полагање мале матуре.

Уведен је комбиновани систем наставе, па се добар део предавања свео на гледање телевизије и разних платформи, које никако не могу да замене директан контакт ученика и наставника.

Када се томе дода и чињеница да се поједини предмети уче само у последње две или три школске године, као на пример хемија, која се похађа од седмог разреда или физика која се учи три године, а највећи број предмета четири године, поставља се оправдано питање:

“Да ли је реално очекивати и надати се да су ученици успели да савладају задато школско градиво и да могу на једном озбиљном нивоу да полажу малу матуру?“

Постоји још један проблем одржавања мале матуре који смо уочили у свом синдикалном раду. Инсистирањем да се она одржи, отворићете црно тржиште, јер ће родитељи, у жељи да им деца упишу што боље школе, и задњи динар дати на приватне часове и професоре који држави неспорно, не плаћају порез за овакав рад, а питање је и колико су педагошки обучени за рад из предмета који су предвиђени за малу матуру.

У ситуацији када немају све школе, али ни сви ученици техничке могућности за одржавање и праћење онлајн наставе и када је јако мало деце спремно да се у потпуности посвети учењу и стицању знања у новонасталим околностима, извођење мале матуре губи сваки смисао. Једноставно речено, резултати на тестовима би били јако лоши.

Имајући у виду наведене чињенице, са којима се, надамо се и Ви слажете, Форум средњих стручних школа сматра да треба одустати од мале матуре.

Такође сматрамо и предлажемо да би можда најбоље решење било да се формира Радна група, која би урадила озбиљну анализу и донела најбоље могуће решење како за ђаке, тако и за њихове родитеље, али и наставнике.

Допис потписује Милорад Антић, председник ФССШ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


3 коментара на "Допис министру: Откажите малу матуру

  1. Aleksandra каже:

    Svaka čast,napokon!

  2. Aleksa каже:

    Nije ceo obrazovni sistem prešao na onlajn nastavu.

  3. Daniela каже:

    U osnovnim školama se poklanjaju petice deci roditelja koji se agresivno ponašaju i prete. Dovoljno je da direktoru zapretite prijavom,on onda izda naredjenje da se učeniku pokloni petica. Takvi će zauzeti mesta( u srednjim školama) koja ne zaslužuju. Šta je sa onima koji zaista vredno i pošteno rade?Zato je matura neophodna. Ne mora im se na maloj maturi dati gradivo koje je obradjivano online. Šta je sa gradivom iz prethodnih godina?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама