Dopis ministru: Otkažite malu maturu

21 marta, 2021

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić uputio je ministru prosvete Branku Ružiću dopis u kome od njega traži da se ove godine, zbog načina na koji je izvođena nastava u okolnostima epidemije korone, odustane od male mature.

Dopis prenosimo u celosti:

Poštovani ministre,

Nadamo se da ste, s obzirom na novonastale okolnosti i katastrofalnu situaciju sa epidemijom bolesti COVID-19 u Republici Srbiji, kada je ceo obrazovni sistem prešao na onlajn nastavu, shvatili da je održavanje male mature potpuno besmisleno u takvim okolnostima.

U situaciji kada skoro dve školske godine đaci ne pohađaju nastavu onako kako je to predviđeno planom i programom, kada čas idu u školu, a čas rade onlajn, teško da se može očekivati nivo znanja koji je neophodan za polaganje male mature.

Uveden je kombinovani sistem nastave, pa se dobar deo predavanja sveo na gledanje televizije i raznih platformi, koje nikako ne mogu da zamene direktan kontakt učenika i nastavnika.

Kada se tome doda i činjenica da se pojedini predmeti uče samo u poslednje dve ili tri školske godine, kao na primer hemija, koja se pohađa od sedmog razreda ili fizika koja se uči tri godine, a najveći broj predmeta četiri godine, postavlja se opravdano pitanje:

“Da li je realno očekivati i nadati se da su učenici uspeli da savladaju zadato školsko gradivo i da mogu na jednom ozbiljnom nivou da polažu malu maturu?“

Postoji još jedan problem održavanja male mature koji smo uočili u svom sindikalnom radu. Insistiranjem da se ona održi, otvorićete crno tržište, jer će roditelji, u želji da im deca upišu što bolje škole, i zadnji dinar dati na privatne časove i profesore koji državi nesporno, ne plaćaju porez za ovakav rad, a pitanje je i koliko su pedagoški obučeni za rad iz predmeta koji su predviđeni za malu maturu.

U situaciji kada nemaju sve škole, ali ni svi učenici tehničke mogućnosti za održavanje i praćenje onlajn nastave i kada je jako malo dece spremno da se u potpunosti posveti učenju i sticanju znanja u novonastalim okolnostima, izvođenje male mature gubi svaki smisao. Jednostavno rečeno, rezultati na testovima bi bili jako loši.

Imajući u vidu navedene činjenice, sa kojima se, nadamo se i Vi slažete, Forum srednjih stručnih škola smatra da treba odustati od male mature.

Takođe smatramo i predlažemo da bi možda najbolje rešenje bilo da se formira Radna grupa, koja bi uradila ozbiljnu analizu i donela najbolje moguće rešenje kako za đake, tako i za njihove roditelje, ali i nastavnike.

Dopis potpisuje Milorad Antić, predsednik FSSŠ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Dopis ministru: Otkažite malu maturu

  1. Aleksandra kaže:

    Svaka čast,napokon!

  2. Aleksa kaže:

    Nije ceo obrazovni sistem prešao na onlajn nastavu.

  3. Daniela kaže:

    U osnovnim školama se poklanjaju petice deci roditelja koji se agresivno ponašaju i prete. Dovoljno je da direktoru zapretite prijavom,on onda izda naredjenje da se učeniku pokloni petica. Takvi će zauzeti mesta( u srednjim školama) koja ne zaslužuju. Šta je sa onima koji zaista vredno i pošteno rade?Zato je matura neophodna. Ne mora im se na maloj maturi dati gradivo koje je obradjivano online. Šta je sa gradivom iz prethodnih godina?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama