Dovoljno odrasli – kad je vreme da se dete “osamostali”?

maj 2, 2022

Japanski rijaliti šou “Dovoljno odrasli” (“Old enough”) koji prikazuje decu od dve godine kako obavljaju poslove bez roditelja postao je hit na Netfliksu. Nemoguće je ne postaviti pitanje:  Da li biste pustili svoje dvogodišnje dete da ide u kupovinu samo?

Jedna od glavnih tema za raspravu među roditeljima u Velikoj Britaniji ovih dana je kada su deca dovoljno odrasla da obavljaju kućne poslove i obaveze bez nadzora odraslih. Polemiku je izazvala pomenuta japanska serija pošto je Netfliks učinio dostupnom za strimovanje u Engleskoj. (Šou se emituje u Japanu od 1990. godine pod nazivom „Moj prvi zadatak“).

I dok su na Tviter zajednici dirnuti do suza zbog rijaliti programa, mnogi su se zapitali da li dvogodišnja deca treba da obavljaju neke zadatke bez pomoći roditelja.

Dete u kupovini – bezbedno građenje samostalnosti?

U prvih 20 epizoda serijala „Old enough“, gledaoci su imali prilike da vide dete koje samo kupuje u supermarketu ili pak da napravi voćni sok bez roditeljske pomoći. Kako se emisija već tri decenije snima i emituje u Japanu, producenti tvrde da nema mesta za brigu o bezbednosti.

Dete sve vreme prati snimateljska ekipa rijalitija, a uz to se pre obavljanja zadatka detaljno ispituje njegova ruta i težina. Skriveni bezbednosni tim prati kretanje deteta, a susedi su unapred obavešteni da će ono obavljati zadatke u toj oblasti. Takođe, postoji dug proces selekcije – u emisiju se uključuju samo ona deca za koju se potvrdi da mogu da se nose sa svakim zadatkom.

Rijaliti se emituje dva puta godišnje.

Dovoljno odrasli – Šta sve dvogodišnjaci mogu?

U prvoj epizodi se vidi kako dvogodišnji Hiroki putuje skoro kilometar u oba smera da bi kupio slatki kari, riblje kolače i cveće za svoju mamu. Ponosno maše u znak pozdrava pre nego krene u šetnju do prodavnice – koja traje 23 minuta. Hiroki trči kroz radnju u potrazi za željenim namirnicama i robom pre nego što uspešno završi zadatak.

dovoljno-odrasli-dečak-bira-odeću-u-butiku

Canva.com

U drugoj epizodi, četvorogodišnji Juta se suočava sa izazovom da pravi sok od mandarina dok njegova porodica bere voće na njivi. Njegova majka je primorana da ga vuče po polju – jer  pokušava da izbegne pomoć u branju pre nego što se sam vrati kući da završi zadatak.

Nakon što se igrao sa igračkama i jurio za psom sat vremena, Juta prima poziv od majke sa pitanjem „Jesi li napunio flašu?“ i traži da požuri nazad. Potrebno je da ga pozove još jednom, ne bi li ga naterala da konačno počne da pravi sok. Ovaj zadatak podrazumeva mešanje mandarine sa kapljicom limuna i sirupa.

„Vau, uspeo si“,  Jutina mama se raduje kada se on vrati.

Prijem serije – put do prihvatanja da su naša deca dovoljno odrasla

U drugima epizodama prikazani su mališani kako se voze javnim prevozom, pomažu u poslovima svojih roditelja. Negde obavljaju zadatke dok u pozadini svira lagana muzika. Mnogi gledaoci su na Tviteru priznali da ih je serija dirnula i da bi je preporučili drugima.

Deca su sposobna samo onoliko koliko im vi dozvolite da budu! Tako je slatko videti ovu decu kako ispunjavaju svoje obaveze, jer odrasli veruju u njih.

Međutim, bilo je i onih koje koncept serije nije impresionirao. Oni tvrde da šou jeste simpatičan, ali da sve vreme izgleda kao da priprema DECU da rade. Među psiholozima su mišljenja oprečna, pa je tako dečiji psiholog dr Alison Meklajmont, posebno izrazila svoje neslaganje sa ovom idejom.

„Ovo je eksploatatorsko i opasno, nikada nisam čula da je neko smatrao da je teror malog deteta razumna osnova za TV emisiju.“

Kako se vama čini? Kada je pravi trenutak da dete samo napravi sok, šeta samo kroz grad ili kupuje?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama