Дозвољене екскурзије и матурске вечери, Министарство објавило правила и мере

јун 15, 2021

Министарство просвете, науке и технолошког развоја током сутрашњег дана упутиће дописе школама у вези са реализацијом наставе у природи, екскурзија и прослава завршетка основног и средњег образовања, на основу одлуке Владе Републике Србије и препорука Кризног штаба.

Кризни штаб на седници одржаној 14. јуна 2021. године донео је препоруке да су планиране екскурзије и наставе у природи дозвољене, те да их школе могу реализовати почев дана доношења одлуке на седници Владе Републике Србије, која је планирана за среду 16.06.2021. године.

Foto: Canva

„Вероватно је да ће се екскурзије у највећем броју дешавати од јесени”, рекао је Ружић новинарима и додао да ће министарство представљати „контролни механизам” у том случају и да ће се кореспондирати са планом и програмом рада свих школа.

Потребно је да се поштују све мере безбедности и заштите у складу са препоруком надлежних органа и институција које су на снази у време реализације.

Такође, неопходно је да школа донесе измене одговарајућих школских докумената и усклади термине, објекте и дестинације реализације екскурзија и наставе у природи.

Препорука је да се приликом планирања и реализације екскурзије и наставе у природи предност да одељењима четвртог и осмог разреда основне школе и завршним разредима средње школе.

Имајући у виду да је ученицима у дугом периоду била ускраћена вршњачка комуникација, дружење и игра, али и боравак у природи, Министарство  препоручује организацију екскурзија и наставе у природи и са мањим процентом ученика од прописаног, не мање од 50 одсто.

Екскурзије ученика завршних разреда средњих школа не смеју бити организоване у иностранству, већ  само на територији Републике Србије.

Такође, обавезно је поштовање правилника o организацији и остваривању наставе у природи и екскурзија у основној и средњој школи, као и  Правилника о начину обављања организованог превоза деце.

Када је реч о екскурзијама и настави у природи, које су биле у плану, у претходној школској години, а које због неповољних епидемиолошких околности нису реализоване, важно је имати у виду да уговоре, у складу са одговарајућим прописима и након реализованих процедура, склапају школе, те да су тим уговорима и регулисана међусобна права и обавезе школе и организатора екскурзије, односно агенцијe.

Прослава завршетка основног и средњег образовања је дозвољена, уз поштовање епидемиолошких мера.

Када је реч о организацији прославе завршетка основног образовања и васпитања он је регулисан Законом, школа може да организује у школи или у установама из области културе и спорта, у договору са јединицом локалне самоуправе.

Матурске вечери за ученике средњих школа могуће је организовати у школи, у установама из области културе и спорта или у угоститељским објектима уколико постоји сагласност родитеља и законских заступника.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама