Dr Bošković: Trudnice ekstremno ugrožene koronom

14 oktobra, 2021

U nedelji za nama gotovo da nije prošao nijedan dan, a da nismo pročitali vest o smrti trudnice ili porodilje u Srbiji. Trudnice su posebno ugrožene ali i kardiovaskularni bolesnici koji na intervencije čekaju mesecima. Zbog pandemije liste čekanja na kardiološke intervencije su se utrostručile, rekao je gostujući na K1 televiziji dr Srđan Bošković, načelnik Koronarne jedinice iz Instituta za kardiovaskulerne bolesti Dedinje, prenosi Tanjug.

„Trudnice i inače imaju poremećaj koagulacije u poslednjem trimestru trudnoće. Imaju povišen d-dimer. Takođe, mehanika njihovog disanja je drugačija zbog velikog stomaka. Trudnice su zato ekstremno ugrožene zbog korone”, rekao je dr Bošković.

„Jedino rešenje za sve, i za trudnice, jeste vakcina protiv kovida i što manje kontakata sa ljudima. Bolje da ne znate šta sve viđam u bolnici u Batajnici. Svako ko ne želi da se vakciniše trebalo bi da samo na 15 minuta prošeta hodnicima bolnice. Videće ljude u punoj snazi na ivici smrti. Oko 20 odsto pacijenata su mladi”, kaže dr Srđan Bošković.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama