Др Бранимир Несторовић о Кавасаки синдрому

“Нити је мистериозан, нити непознат, имали смо раније и за последња четири месеца код нас смо имали три случаја обољевања од Кавасаки синдрома, један код нас у Тиршовој. Овај синдром нити је мистериозан, нити је непознат, нити је сад дошао у Србију”, рекао је гостујући на ТВ Прва наш признати пулмолог проф. др Бранимир Несторовић.


– То је стање које добро знамо, релативно ретка болест. Три случаја за четири месеца, то је његова учесталост. Не знамо шта је узорк, зато се зове синдром, личи на вирусну инфекцију. Главни симптоми су температура која траје до пет дана, црвенило на длановима и табанима… Углавном прође спонтано па ни не знамо да су га деца прележала – објаснио је др Несторовић.

Ипак, може да дође до компликација.

– Код неких се јављају проблеми са срцем, углавном током друге или треће недеље болести. Умре око 2% оних који имају синдром. Нама у “Тиршовој” нико никад није умро, у једној другој здравственој установи јесте један дечак. Понављам, то је ретка болест, не претерано интересантна.

У Европи и САД су почели Кавасаки синдром да повезују са тренутно актуелном короном.

– Када се деси корона, разне болести крену да се појављују удружене, свака инфекција може да изазове другу болест. Ковид је необичан, много људи има позитиван тест, а нема тегобе. Кажу да је у свету потврђено 230 случајева обољевања деце од Кавасаки синдрома, али то је на милионе инфицираних људи од короне мало, веома мало. Да су повезани очекивао бих више пацијената, а код нас ето троје, од којих двоје за време епидемије ковида – додао је Несторовић.

Признати пулмолог тврди да родитељи не треба да страхују.

– Дијагноза се лако поставља, као што сам рекао температура која траје 3-5 дана, црвенило на длановима и табанима… Довољно је осим тога урадити ултразвук срца и ако се укључи терапија нема опасности по децу – закључио је Несторовић.

Нема више тешких случајева короне, нико не иде на респиратор

Проф. др Бранимир Несторовић тврди да је прича са корона вирусом – скоро завршена.

– Ми немамо више тешке случајеве, немамо запаљења плућа, нико не иде на респираторе. У Београду имамо 1-2 пацијента дневно са симптомима, све су то лакши случајеви – рекао је Несторовић.

Извор: Блиц