Dr Đerlek o vakcinaciji dece protiv korone: Bićemo obazrivi

25 marta, 2021

Pojedine farmaceutske kompanije najavile su da bi sa vakcinacijom dece starije od 12 godina moglo da se krene već od jeseni, dok je najrealnije da će za one mlađe od 12 godina, vakcine biti dostupne početkom 2022.

Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja kaže da u ovom trenutku u Srbiji ne postoje ozbiljni problemi kada je reč o deci zaraženoj korona virusom, jer ona uglavnom imaju blažu kliničku sliku, te da će naša zemlja biti vrlo obazriva pri donošenju odluke o eventualnoj vakcinaciji mališana.

– U Nacionalni koordinacioni tim za imunizaciju uključićemo najveće stručnjake iz oblasti imunologije, pedijatrije i druge. Istina je da nas je britanski soj iznenadio i više napao mlađu populaciju, ali reč je uglavnom o studentima i srednjoškolcima.

Kada je reč o imunizaciji najmlađih, iako poštujemo svetsku medicinu, moramo se oslanjati na naše snage i konsultovati naše stručnjake – rekao je dr Đerlek.

On ističe da se pomno prate sva istraživanja u svetu, a da do donošenja konačne odluke oko vakcinacije dece ima još vremena.

– Pratimo istraživanja u svetu i ukoliko bi se pojavio neki novi soj, koji bi zaista ugrozio zdravlje naše dece ili od 12 ili ispod 12 godina, mogli bismo da razgovaramo na tu temu. Naravno, pod uslovom da se dokaže da je vakcina bezbedna. No, do konačne odluke imamo dosta vremena i takvu odluku nećemo donositi brzo – zaključuje dr Đerlek.

Istovremeno, epidemiolog dr Radmilo Petrović kaže da ne treba bežati od vakcinacije dece.

– Decu treba vakcinisati cepivom koje je dobro ispitano jer se i ona zaražavaju u školi, vrtiću, a i prenose virus starijim. Virus želi da živi i zato se sve više širi na mlađu populaciju i decu – rekao je on povodom najave američkih i britanskih medija da bi do jeseni već moglo da se počne sa vakcinacijom dece od 12 do 16 godina.

Izvor: Kurir / Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Dr Đerlek o vakcinaciji dece protiv korone: Bićemo obazrivi

  1. Ivana kaže:

    A da li je kod nas dozvoljena vakcinacija dece izmedju 16 i 18 godina? S obzirom da je vakcina Fajzer registrovana za taj uzrast?

  2. G kaže:

    ”DO JESENI” …. A koji će to roditelj da dozvoli da se eksperimentiše na mladom organizmu u razvoju od 12 do 16 godina?!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama