Др Јанковић: Најгора је опција да децу чувају бабе и деде

7 маја, 2020

Имунолог др Срђа Јанковић истакао је да са укидањем полицијског часа и даље је потребна опрезност и свест да и даље постоји епидемија коронавируса.

др Срђа Јанковић

“Ово није дан после, него нова фаза. Постепени повратак у животне активности. Опасно је да кажемо ‘готово је’. Ако хоћемо да то сачувамо, потребно је да смо свесни да још имамо епидемију са којом се боримо”, истиче Јанковић, а преноси портал Б92.

Ако људи немају развијену друштвену свест, сваком грађанину треба полицајац да га чува, и сваком полицајцу полицајаца, позвао се на уџбенике, коментаришући пуне кафиће у Београду.

“Никада се ништа у животу не изведе као што је у теорији написано, али надам се да ћемо бити што ближе томе да заштитимо људске животе”, оценио је мере у градском превозу.

Тренутно је 20 људи окупљања граница, а и даље се свадбе и сахране не организују уобичајено.

“Морамо да апелујемо на стрпљење, да чак и ако почнемо са окупљањем, иако су најсрећнији или најтужнији поводи, ризикујемо раст.”

Вртићи крећу од понедељка, шта треба родитељи да знају, а шта васпитачи?

“Мера која је одувек била на снази сада ће бити још више. То је да само здрава деца иду у вртић, биће смањене групе. Ко има неку опцију док вируса има у популацији да сачека са вртићем. Најгора опција је чување код бака и дека.”

“Епидемија слаби, вирус се спорије преноси, али још увек не знамо да ли је због пада вируленције.”

Старије суграђане саветује да и даље избегавају контакте, а за неопходне да користе средства заштите – маске и рукавице.

Извор: Б92/Нова

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама