Dr Jovanović, članica Kriznog štaba: Nevakcinisani đaci stariji od 12 godina moraće da se testiraju jednom nedeljno

8 avgusta, 2021

Vakcinacija đaka od 12 godina pa naviše je važna da bi se nastava vratila u realne okvire, rekla je virusolog i članica Kriznog štaba Tanja Jovanović za Kurir i dodala da će, oni koji nisu primili vakcinu, morati da rade test svake nedelje.

– Bila bi velika šteta da i ove godine nastava počne na onlajn platformi. Ukoliko se ne vakcinišu, đaci stariji od 12 godina moraće da bar jednom nedeljno rade testiranje na kovid 19, rekla je Jovanovićeva, koja podržava predlog epidemiologa dr Predraga Kona o odvajanju vakcinisanih i nevakcinisanih đaka starijih od 12 godina.

Foto: Canva

Ostaje, ipak, nejasno da li će testiranja đaka koji nisu vakcinisani na nedeljnom nivou biti ili ne i ko će snositi trošak koji sigurno nije mali.

Dodaje da povećan broj zaraženih poslednjih dana može da bude pokazatelj da smo na pragu četvrtog talasa.

– On će udarati tamo gde imamo najviše nevakcinisanih. Godišnji odmori su, ljudi idu u rizična područja i zemlje koje su već u četvrtom talasu. Čak se cele porodice vraćaju inficirane, a neki od njih moraju da budu i hospitalizovani – kaže ona.

Zato bi, navodi, trebalo poštovati mere koje su sada na snazi, a za koje smatra da bi ih trebalo i pooštriti.

– Teško je tražiti pooštravanje mera kad se apsolutno ne poštuju i mere koje su trenutno na snazi. U Grčkoj se, recimo, jako poštuju najosnovnije epidemiološke mere – maska su obavezne u zatvorenom prostoru, kao i fizička distanca. Ne može se ući u prevoz, hotel, restoran ili bilo koji zatvoreni prostor bez maske – rekla je ona.

Navodi da bi trebalo posebno razmotriti organizaciju skupova sa velikim brojem ljudi, poput koncerata i sportskih događaja.

– Tu bih tražila da se napravi razlika između vakcinisanih i nevakcinisanih. Da smo svi vakcinisani, mogli bismo da vodimo normalan život, ali pošto nismo treba napraviti tu razliku – priča dr Jovanović.

Za to bi rešenje, kako kaže, mogle biti kovid propusnice.

Da bi se vakcinacija pomerila s mrtve tačke i da bismo tako došli do cilja najvažnija je, kaže, edukacija.

– Edukacija i priča o dobrobiti vakcinacije je po meni najvažnija. Informacije na koje se građani oslanjaju su one s interneta, gde je mnogo laži i pogrešnih podataka. A imate i nekompetentne zdravstvene radnike koji pričaju svašta. Organizovati tribine za osnovce i srednjoškolce i na njihovom nivou dati osnovne informacije i objašnjenja, a naravno i za univerzitet. Mlade osobe ne prihvataju pritiske i ubeđivanja, tako da treba dobro izbalansirati način na kojem bi se prave informacije njima plasirale. Zdravstveni radnici su prošli tu edukaciju, pa ih možda treba podsetiti čemu je sve doprinela vakcinacija – zaključila je.

Izvor: Kurir/Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Dr Jovanović, članica Kriznog štaba: Nevakcinisani đaci stariji od 12 godina moraće da se testiraju jednom nedeljno

 1. Vidan kaže:

  Aha, hoće al’ malo sutra!
  Ostavite se naše dece kovid sektaši. Moja deca neće ići u školu pod tim uslovima. Dosta je bilo lažidemije.

 2. Nikola kaže:

  Koliko je lekara vakcinisano?

 3. Toša kaže:

  Da li su vaša deca i unuci vakcinisani ?

 4. Nikola kaže:

  Bolje da se pozabavi primedbama studenata na njen rad.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama