Др Кисић: Враћање у школске клупе јесте стручно оправдано

20 априла, 2020

Докторка Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да вирус слаби доласком топлијег времена, али да је извесно да ће се појавити на јесен, али да се не може поновити овако.

Др Кисић је у емисији “Свет у доба короне” на Б92 објаснила да колективни имунитет јача и да ће уз високе температуре вирус слабити.

– Тачно је да на већој температури може да опстане краће. У летњим условима ће социјално дистанцирање бити много ефикасније – објаснила је она.

Она је објаснила да ће се стратегија за јесен правити у односу на то какав буде био колективни имунитет.

– Врло је извесно да ће се корона вирус поново јавити на јесен, али никада не може да се понови овако. Теоретски може да мутира и да се поново јави нови вирус, али нема он толику способност антигенске мутације, као вирус грипа – рекла је др Кисић Тепавчевић.

Када је у питању наставак рада школа, докторка је објаснила да су стручњаци напре били за то да деца што дуже иду у школу, а да онда распуст буде што дужи, али да нису хтели да ризикују да се неко дете разболи. Она је објаснила и да би враћање деце у школу имало смисла за јачање колективног имунитета.

– Враћање у школске колективе јесте стручно оправдано. Има оправдања и да се иде током лета у школу, али би за родитеље то била права ноћна мора – рекла је др Кисић Тепавчевић.

Она је најавила да би крајем следећег месеца живот могао да се врати у нормални ток.

– Када се званично каже да више нема ванредног стања и даље ће одређене мере бити на снази – објаснила је епидемиголог Кисић Тепавчевић.

Она је рекла да ће до потпуног олакшања доћи када нико не буде на респиратору, и не буде смтних исхода, а посебно када број нових случајева буде нула.

Извор: Б92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама