Dr Kon: Deca nisu izvor prenosa zaraze, sistem u školama dobro funkcioniše

28 oktobra, 2020

U Rasinskom okrugu korona virusom je zaraženo sedam učenika, od kojih pet u Trsteniku. Epidemiolozi kažu da se zaražavanje nije desilo u školama, već u kafićima i u porodici.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, u Trsteniku i Aleksandrovcu na snazi je vanredna situacija, pa od pre dva dana ne rade vrtići.

Ipak, da nema naznake zatvaranja svih škola i vrtića, potvrđuje Verica Jovanović, direktorka Instituta “Batut”.

Kako kaže, mere u školama daju dobre rezultate i za sada nije planirano njihovo zatvaranje.

Sličnog stava je i dr Predrag Kon.

– Deca nisu izvor prenosa zaraze u porodicama, a teških slučajevi kod dece gotovo i da nema, posebno u uzrastu do deset godina. Broj škola u kojima ima zaražene dece se povećava, ali to su još pojedinačni slučajevi, sistem koji je uspostavljen u školama dobro funkcioniše. Tu mislim na obavezno nošenje maski, distancu, dezinfekciju ruku. Virus se najviše prenosi u mestima za zabavu i tu treba najviše da utičemo. Na takvim mestima jedna zaražena osoba može da inficira više ljudi jer se tokom pevanja najviše izlučuje virus. U kolektivu gde svi sede i gde se nose maske, održava distanca mogućnost prenosa zaraze je samo teoretska – tvrdi doktor Kon.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Dr Kon: Deca nisu izvor prenosa zaraze, sistem u školama dobro funkcioniše"

  1. Aleksa kaže:

    U kojim to kolektivima deca samo sede i distanciraju se? Da li vi uopšte znate kako deca funkcionišu i koliko puta im se u toku dana kaže da se udalje jedni od drugih ili da stave masku?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama