Др Кон о томе када ће бити затворене школе због корона вируса

12 септембра, 2020

Поставио сам то питање себи као изазов, у ком тренутку ће се школа прекинути као што се дешавало када је грип у питању – рекао је јуторс епидемиолог доктор Предраг Кон.

Он је, гостујући на ТВ Прва рекао да многе државе обустављају наставу када имају 30 осто заражених, код нас то не важи, већ се рачуна да сви они који су оболели не долазе у школу.

– То сада говоримо и за ковид, чим неко има било какве благе симптоме остаје се код куће. Помињао сам и мањи проценат јер се ради о озбиљнијој болести, али за сада је ово, како се држи под контролом, у реду – рекао је о затварању школа доктор Кон.

Он је на гостовању у јутарњем програму телевизије “Прва” истакао да затварање школа иде углавном у складу са епидемиолошком ситуацијом.

Локално затварање школа

– Са једне стране је битно шта намеће епидемиолошка ситуација, а шта намеће организацоне проблеме у оквиру школе. То су две одвојене ствари. У сваком случају у надлежносит Министарства просвете је затварање школа, али то иде углавном у скалду са епидемиолошком ситуаицијом. Немамо равномерно у целој Србији исту ситуацију, на локалу ако дође то је посебна ситуација и на тој територији мора да се затври школа, на другим местима нема, та флексибилност ће бити тешка да се обезбеди – објаснио је др Кон.

Како је нагласио “свима је јасно да ће то бити један додатни изазов где треба хитно реаговати”.

– Пратићемо епидемиолошку ситуацију не само у школама, али тамо посебно са додатном пажњом. Пратиће се општа ситуација, ако се погоршава негде и обезбеђује да уђе у школе тада ће свакако да се предузму мере да сви пређу на онлајн наставу. У свим осталим случајевима када се дешава у самој школи зависи од сваке ситуације понаособ – истакао је др Кон.

Рекао је и да га брине дефицит података из средњих школа.

– Оно што мене мало забрињава јесте дефицитираност података из средњих школа, било је свега два случаја за целу Србију. Мало је вероватно да је само толико. Надам се неком побољшању надзора и то зависи од свести. Та деца су близу зрелости од 18 година, то је други однос у односу на мале. Требало би да са радом дођемо до тога да сарађују – нагласио је др Кон.

Он је казао да се за сада ситуација држи под контролом.

– Сви смо дубоко уверени у то треће повећање и оно је скоро па потпуно сигурно. То је због тога што се ми тако понашамо. Када би се десило неко чудо да сви поштују мере, да нема грешака, тог трећег таласа не би било – рекао је Кон.

Осморо ђака у Београду заражено короном
Када је у питању школство, Кон је истакао да је због броја деце која присуствују настави систем образовања тренутно највећи епидемиолошки ризик.

– Осморо ђака у Београду је заражено корона вирусом, петоро су ишли у школу, а троје нису ишли – казао је Кон.

Како је рекао заражен је и један лични пратилац, као и наставник. У школама је укупно 12 заражених ученика, поред осморо у Београду, троје је заражено и у Крагујевцу. За једног није изнео податак.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама