Dr Kon objasnio otkud tvrdnja da zaražavanja u školama gotovo i nema

23 novembra, 2020

Zbog čega se škole ne zatvaraju i kako je moguće da svi tvrde da one nisu mesto zaražavanja, objasnio je dr Kon u jutarnjem programu RTS-a.

“Ne dešavaju se zaražavanja u školi. To ispitujemo, svaki pojedinačni slučaj, svakog đaka koji je zaražen. Razgovara se sa roditeljem, od koga se dobijaju podaci, gde je bio, da li je bio s nekim u kontaktu. Na kraju saznate da je bio neko u kući bolestan ili je neko iz kuće bio na nekom skupu gde je opet neko bio bolestan. Za jednu nedelju, samo u Beogradu, imamo 354 takve informacije. Zato mi možemo da tvrdimo da su škole bezbedna mesta za učenike. Što se tiče nastavnika i oni se uglavnom zaražavaju izvan škole, ali se dešava i u školi.” – objašnjava dr Kon.

On kaže da je u beogradskim školama bilo samo osam klastera u jednoj nedelji (dokazana prenošenja u školi), a za čitav prethodni period ih je bilo samo četiri. Ali to su, prema njegovim rečima, i dalje jako mali brojevi za ceo Beograd.

“Možda se misli da toga ima i više, ali ta komunikacija ljudi iz škola sa epidemiologom je fascinantna. Ali to je veliko opterećenje za sistem jer je ogroman posao. Zato je racionalno razmišljati o onlajn nastavi, ne toliko iz epidemioloških razloga, znamo da nema prenošenja u školama, ali je virus sve više prisutan i sve više će ga biti.” – kaže dr Kon.

On dodaje da, samo nedelju dana da srednje škole pređu na onlajn, to nam znači dve nedelje predaha.

“To je i organizaciono bitno jer škole u kojima je dosta nastavnika koji su izbačeni iz stroja imaju poteškoće u funkcionisanju. Ako neko ima organizacioni problem, data je mogućnost prelaska na onlajn nastavu, a druga je stvar raspust koji bi trebalo izjednačiti u celoj državi jer moramo da se štitimo od gripa, koji se upravo u školama širi, suprotno kovidu.” – zaključuje epidemiolog Predrag Kon.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Dr Kon objasnio otkud tvrdnja da zaražavanja u školama gotovo i nema

  1. Nada kaže:

    Grip se širi u školama, a Covid 19 ne? Koliko čovek može nisko da padne?

  2. Aleksa kaže:

    DAJEM PREDLOG DA BOLNICE PREBACE U ŠKOLE POŠTO JE TO JEDINO MESTO GDE SE COVID NE PRENOSI.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama