Др Кон објаснио откуд тврдња да заражавања у школама готово и нема

23 новембра, 2020

Због чега се школе не затварају и како је могуће да сви тврде да оне нису место заражавања, објаснио је др Кон у јутарњем програму РТС-а.

“Не дешавају се заражавања у школи. То испитујемо, сваки појединачни случај, сваког ђака који је заражен. Разговара се са родитељем, од кога се добијају подаци, где је био, да ли је био с неким у контакту. На крају сазнате да је био неко у кући болестан или је неко из куће био на неком скупу где је опет неко био болестан. За једну недељу, само у Београду, имамо 354 такве информације. Зато ми можемо да тврдимо да су школе безбедна места за ученике. Што се тиче наставника и они се углавном заражавају изван школе, али се дешава и у школи.” – објашњава др Кон.

Он каже да је у београдским школама било само осам кластера у једној недељи (доказана преношења у школи), а за читав претходни период их је било само четири. Али то су, према његовим речима, и даље јако мали бројеви за цео Београд.

“Можда се мисли да тога има и више, али та комуникација људи из школа са епидемиологом је фасцинантна. Али то је велико оптерећење за систем јер је огроман посао. Зато је рационално размишљати о онлајн настави, не толико из епидемиолошких разлога, знамо да нема преношења у школама, али је вирус све више присутан и све више ће га бити.” – каже др Кон.

Он додаје да, само недељу дана да средње школе пређу на онлајн, то нам значи две недеље предаха.

“То је и организационо битно јер школе у којима је доста наставника који су избачени из строја имају потешкоће у функционисању. Ако неко има организациони проблем, дата је могућност преласка на онлајн наставу, а друга је ствар распуст који би требало изједначити у целој држави јер морамо да се штитимо од грипа, који се управо у школама шири, супротно ковиду.” – закључује епидемиолог Предраг Кон.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Др Кон објаснио откуд тврдња да заражавања у школама готово и нема

  1. Nada каже:

    Grip se širi u školama, a Covid 19 ne? Koliko čovek može nisko da padne?

  2. Aleksa каже:

    DAJEM PREDLOG DA BOLNICE PREBACE U ŠKOLE POŠTO JE TO JEDINO MESTO GDE SE COVID NE PRENOSI.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама