Др Кон: Онлајн настава није решење, све ово трајаће неколико година

21 септембра, 2020

У данашњој емисији Јутро на Првој говорио је члан Кризног штаба и епидемиолог Предраг Кон.

Говорећи о ситуацији у школама, он је рекао да, према последњим подацима, има само пет случајева заражавања у средњим школама, од којих један у Београду.

“Мало је вероватно да је то заиста тако, а вероватније је да нису пријављени или препознати, што значи да нису баш поштоване мере надзора.” – објашњава др Кон.

Како функционише систем контроле школа?

Доктор Кон објаснио је да свака школа има особу која је задужена за спровођење надзора, а ми се морамо ослањати на савесност те особе, јер други начин немамо.

“Онлајн настава дефинитивно није решење јер се поставља питање докле би то трајало? Да ми сад знамо да је то месец или два, па у реду, али све ово трајаће пар година, док се не разреши ситуација јер ни долазак вакцине није потпуно решење.” – казао је Предраг Кон.

“Овакав систем какав сад имамо је солидан, јер је група која је на настави отприлике пола одељења. Кад имате 15 деце и можете да их пребаците на онлајн а да не реметите остале, то је идеално у смислу одвајања и изолације, која би иначе била карантин. Ми уместо карантина имамо ту онлајн наставу и сад то може да функционише тако, док не крене озбиљно ширење вируса.” – објашњава др Кон.

Он каже и да, ако бисмо мере стриктно свуда спроводили, могли бисмо да избегнемо тај трећи пик.

“Али реалност није баш таква, тако да ја очекујем да ће у октобру доћи до пораста, иако бих волео да није тако. Сада имамо ‘увоз случајева’ а вирус нам непрестано показује да је ту, никад број не пада испод 50 нових дневно.” – казао је он.

Додаје да су наш велики проблем окупљања, док је за позоришта и биоскопе рекао да је задовољан како се то за сад спроводи и верује да неће доћи до преношења или ће то бити врло ретко.

На питање водитеља да ли је вирус ослабио, др Кон каже да није.

“Чим је мање вируса у циркулацији, мање се и открива. Није то нека велика мудрост, али је мудрост да се мере испоштују.”

Говорећи о препоруци да деца која дођу из иностранства десетак дана не иду у школу, он каже да је то управо препорука. Каже да је могуће са разредним старешином и школом договорити то, да би сви били безбедни.

“Читав систем превенције је намењен да помогне, а не да отежа.” – каже др Кон.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Др Кон: Онлајн настава није решење, све ово трајаће неколико година"

  1. Ivana каже:

    Realno je da deca idu u skolu,kako tako ali da iduu!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама