Dr Kon: Onlajn nastava nije rešenje, sve ovo trajaće nekoliko godina

21 septembra, 2020

U današnjoj emisiji Jutro na Prvoj govorio je član Kriznog štaba i epidemiolog Predrag Kon.

Govoreći o situaciji u školama, on je rekao da, prema poslednjim podacima, ima samo pet slučajeva zaražavanja u srednjim školama, od kojih jedan u Beogradu.

“Malo je verovatno da je to zaista tako, a verovatnije je da nisu prijavljeni ili prepoznati, što znači da nisu baš poštovane mere nadzora.” – objašnjava dr Kon.

Kako funkcioniše sistem kontrole škola?

Doktor Kon objasnio je da svaka škola ima osobu koja je zadužena za sprovođenje nadzora, a mi se moramo oslanjati na savesnost te osobe, jer drugi način nemamo.

“Onlajn nastava definitivno nije rešenje jer se postavlja pitanje dokle bi to trajalo? Da mi sad znamo da je to mesec ili dva, pa u redu, ali sve ovo trajaće par godina, dok se ne razreši situacija jer ni dolazak vakcine nije potpuno rešenje.” – kazao je Predrag Kon.

“Ovakav sistem kakav sad imamo je solidan, jer je grupa koja je na nastavi otprilike pola odeljenja. Kad imate 15 dece i možete da ih prebacite na onlajn a da ne remetite ostale, to je idealno u smislu odvajanja i izolacije, koja bi inače bila karantin. Mi umesto karantina imamo tu onlajn nastavu i sad to može da funkcioniše tako, dok ne krene ozbiljno širenje virusa.” – objašnjava dr Kon.

On kaže i da, ako bismo mere striktno svuda sprovodili, mogli bismo da izbegnemo taj treći pik.

“Ali realnost nije baš takva, tako da ja očekujem da će u oktobru doći do porasta, iako bih voleo da nije tako. Sada imamo ‘uvoz slučajeva’ a virus nam neprestano pokazuje da je tu, nikad broj ne pada ispod 50 novih dnevno.” – kazao je on.

Dodaje da su naš veliki problem okupljanja, dok je za pozorišta i bioskope rekao da je zadovoljan kako se to za sad sprovodi i veruje da neće doći do prenošenja ili će to biti vrlo retko.

Na pitanje voditelja da li je virus oslabio, dr Kon kaže da nije.

“Čim je manje virusa u cirkulaciji, manje se i otkriva. Nije to neka velika mudrost, ali je mudrost da se mere ispoštuju.”

Govoreći o preporuci da deca koja dođu iz inostranstva desetak dana ne idu u školu, on kaže da je to upravo preporuka. Kaže da je moguće sa razrednim starešinom i školom dogovoriti to, da bi svi bili bezbedni.

“Čitav sistem prevencije je namenjen da pomogne, a ne da oteža.” – kaže dr Kon.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Dr Kon: Onlajn nastava nije rešenje, sve ovo trajaće nekoliko godina"

  1. Ivana kaže:

    Realno je da deca idu u skolu,kako tako ali da iduu!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama