Др Константинидис: Тестирање ђака једном у две недеље или кад се појави један случај у одељењу

22 септембра, 2021

Пре неколико дана министар просвете најавио је могућност редовног тестирања ученика у школама, како би се спречило ширење коронавируса у образовном систему. Он је, накнадно, рекао да се то не би радило без сагласности родитеља, за које је изјавио да су на друштвеним мрежама показали велико негодовање због ове могућности.

Председник Удружења педијатара Србије др Георгиос Константинидис изјавио је за дневни лист Данас да би „у најмању руку било оправдано тестирати ђаке у ситуацијама када се појави један позитиван случај у одељењу“.

То, ипак, није случај. Ученици који су били у контакту са зараженим ђаком, тестирају се само ако се појаве симптоми, често и то на личну иницијативу родитеља, док се могућност асимптоматских случајева занемарује.

Др Константинидис каже да би требало размишљати и о увођењу редовног тестирања у неким правилним временским размацима.

– Тешко је рећи који би то интервали требало да буду, али верујем да би једном у две недеље било оправдано, каже саговорник Данаса и подсећа да се делта сој брже шири међу децом. Чак 10 до 15 пута лакше у односу на првобитни сој вируса настао у Вухану.

Он верује и да су деца сигурнија у школама него ван ње.

– Вероватно бисмо имали сличну ако не и гору ситуацију када деца не би ишла у школу јер школа је колико-толико контролисана средина, наводи др Константинидис.

Епидемиолог Предраг Ђурић такође каже да би требало озбиљно размотрити примену скрининг тестирања у школама.

– Када су у питању ученици, скрининг тестирање има смисла у заједницама где постоји умерена до висока трансмисија вируса, што према препоруци Америчког центра за контролу и превенцију болести значи да има преко десет случајева на 100.000 становника у последњих седам дана, каже др Ђурић.

На нивоу  Србије у последњих недељу дана тај број је, према писању Данаса, чак 70 пута већи и износи 709 заражених на 100.000.

Др Ђурић објашњава и да би „скрининг тестирање требало да се спроводи најмање једном недељно и да се понавља из недеље у недељу док год траје неповољна епидемиолошка ситуација, а да су резултати доступни истог дана“.

– Тестирање би морало и да буде бесплатно и да му претходи сагласност како родитеља, тако и детета. Посебно се мора водити рачуна о поверљивости података, додаје саговорник Данаса.

Оно што је тренутно пракса у Србији јесте да се деца са симптомима ковида много ређе тестирају него одрасли.

Извор: Данас/Зелена учионица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Др Константинидис: Тестирање ђака једном у две недеље или кад се појави један случај у одељењу"

  1. Aleksa каже:

    ”Вероватно бисмо имали сличну ако не и гору ситуацију када деца не би ишла у школу јер школа је колико-толико контролисана средина, наводи др Константинидис.”
    Pa, da, u školi rade sve sami lekari pa znaju kako će da postupaju.
    Kako vas nije sramota da obmanjujete narod? Samo menjate imena i prezimena ljudi koji govore besmislice.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама