Dr Konstantinidis: Testiranje đaka jednom u dve nedelje ili kad se pojavi jedan slučaj u odeljenju

22 septembra, 2021

Pre nekoliko dana ministar prosvete najavio je mogućnost redovnog testiranja učenika u školama, kako bi se sprečilo širenje koronavirusa u obrazovnom sistemu. On je, naknadno, rekao da se to ne bi radilo bez saglasnosti roditelja, za koje je izjavio da su na društvenim mrežama pokazali veliko negodovanje zbog ove mogućnosti.

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije dr Georgios Konstantinidis izjavio je za dnevni list Danas da bi „u najmanju ruku bilo opravdano testirati đake u situacijama kada se pojavi jedan pozitivan slučaj u odeljenju“.

To, ipak, nije slučaj. Učenici koji su bili u kontaktu sa zaraženim đakom, testiraju se samo ako se pojave simptomi, često i to na ličnu inicijativu roditelja, dok se mogućnost asimptomatskih slučajeva zanemaruje.

Dr Konstantinidis kaže da bi trebalo razmišljati i o uvođenju redovnog testiranja u nekim pravilnim vremenskim razmacima.

– Teško je reći koji bi to intervali trebalo da budu, ali verujem da bi jednom u dve nedelje bilo opravdano, kaže sagovornik Danasa i podseća da se delta soj brže širi među decom. Čak 10 do 15 puta lakše u odnosu na prvobitni soj virusa nastao u Vuhanu.

On veruje i da su deca sigurnija u školama nego van nje.

– Verovatno bismo imali sličnu ako ne i goru situaciju kada deca ne bi išla u školu jer škola je koliko-toliko kontrolisana sredina, navodi dr Konstantinidis.

Epidemiolog Predrag Đurić takođe kaže da bi trebalo ozbiljno razmotriti primenu skrining testiranja u školama.

– Kada su u pitanju učenici, skrining testiranje ima smisla u zajednicama gde postoji umerena do visoka transmisija virusa, što prema preporuci Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti znači da ima preko deset slučajeva na 100.000 stanovnika u poslednjih sedam dana, kaže dr Đurić.

Na nivou  Srbije u poslednjih nedelju dana taj broj je, prema pisanju Danasa, čak 70 puta veći i iznosi 709 zaraženih na 100.000.

Dr Đurić objašnjava i da bi „skrining testiranje trebalo da se sprovodi najmanje jednom nedeljno i da se ponavlja iz nedelje u nedelju dok god traje nepovoljna epidemiološka situacija, a da su rezultati dostupni istog dana“.

– Testiranje bi moralo i da bude besplatno i da mu prethodi saglasnost kako roditelja, tako i deteta. Posebno se mora voditi računa o poverljivosti podataka, dodaje sagovornik Danasa.

Ono što je trenutno praksa u Srbiji jeste da se deca sa simptomima kovida mnogo ređe testiraju nego odrasli.

Izvor: Danas/Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Dr Konstantinidis: Testiranje đaka jednom u dve nedelje ili kad se pojavi jedan slučaj u odeljenju"

  1. Aleksa kaže:

    ”Verovatno bismo imali sličnu ako ne i goru situaciju kada deca ne bi išla u školu jer škola je koliko-toliko kontrolisana sredina, navodi dr Konstantinidis.”
    Pa, da, u školi rade sve sami lekari pa znaju kako će da postupaju.
    Kako vas nije sramota da obmanjujete narod? Samo menjate imena i prezimena ljudi koji govore besmislice.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama