Др Станковић: Заборавили смо колико је дојење природно, више размишљамо како ће маме да изгледају, да ли ће да врате килажу…

Светска недеља дојења се обележава у 170 земаља света и то од 1. до 8. августа. Кампања се организује 27. пут, а слоган за ову годину је „Оснажимо родитеље, омогућимо дојење“.

Докторка Љиљана Станковић, неонатолог у ГАК Народни фронт и координатор Националног програма подршке дојењу каже да дојење није само храна, него је то је љубав, емоција, све оно што мама може да да свом детету.

„Последњих деценија смо заборавили колико је дојење природно и нормално, почели смо више да размишљамо о неким другим стварима, како ће маме да изгледају, да ли ће да врате килажу… Све периферне ствари постале су битније“, рекла је докторка Станковић у Јутарњем програму РТС-а.

Данас су маме много покретније, него што је то било пре педесетак година тако да ће се наћи у шетњи парком, када беба треба да једе и нема разлога да се стидимо, каже докторка.

„Беба треба да једе кад хоће и колико хоће, мама је увек ту, а мамино млеко је стално спремно и нема разлога да се тога стидимо“, рекла је докторка Станковић.

Према њеним речима, прича да мама треба да једе за двоје апсолутно није тачна.

Суштина свих едукација, како каже, јесте да маме подстакну самопоуздање, да готово нема никаквих промена у њиховом понашању што се тиче исхране.

„Ако је исхрана балансирана, ако се узимају све намирнице и нема ограничења, ако се пије довољна количина воде или нешто мало више, ви постижете један баланс – мама је срећна, задовољна, млеко цури, а беба расте“, објаснила је Станковићева.

Мајчино млеко важан природни ресурс 

Она је истакла да је мајчино млеко веома важан природни ресурс који свака порођена жена има и указала на то колико ћемо помоћи планети Земљи ако беба буде дојила.

Према њеним речима, хиљаду је аспеката по којима ће се препознати добробит боравка детета уз маму.

„Када се беба роди, ставља се на груди мајке, тај осећај коже на кожу после свих болова, природни склад се наставља, од тог тренутка крећу даљи кораци и ниједан не треба пропустити“, рекла је докторка Станковић.

Када ће беба знати да је сита, докторка Станковић одговара: „Па када мачка зна да је сита? Ни у току дана ни ми не једемо исту количину хране“.

Дојење није само храна 

Напомиње да је некада потреба детета да прихвати дојку емотивне природе. Беби је, како каже, потребна мајчина блискост.

„Дојење није само храна, то је љубав, емоција, то је све оно што мама може да да свом детету“, истакла је докторка Станковић.

Уобичајено је мишљење да је дојење искључиво мајчински свет, али да би дојење било успешно улога оца, партнера је веома значајна.

Милена Попевић из  удружења „Родитељ“ указује на то да су тате ту да мамама дају подршку, јер им та подршка враћа самопоуздање.

„Дешава се да је мама уморна, јер новорођенче често сиса и на сат времена, тако да тата треба да се нађе да јој принесе да нешто поједе, донесе чашу воде, да придржи бебу, све што јој прија…“, каже Попевићева и додаје да ако нема подршке у кући, онда је мама напета.

„Ми често прва три месеца после порођаја називамо последњи триместар трудноће, то је период када мама и беба треба да буду заједно. Дешава се да мама изађе, да други притекну у помоћ, али када се мама појави беба се одмах смири“, рекла је Попевићева.

Беби ће сигурно бити лепше на грудима свог тате, рекла је докторка Станковић и додаје да „нико своје младунче не оставља првих месеци“.

Светска недеља дојења обележава се у 170 земаља света од 1. до 8. августа. Први пут слична кампања организована је 1991. године. И тада је циљ био да се јача друштвену свест о значају и предностима дојења.

Извор: РТС