Др Марија Здравковић: “Млади након прележане короне не могу да раде контролне задатке”

13 априла, 2021

Ковид пролази кроз наш централни нервни систем, утиче на стање наше концентрисаности, на стање наше психе, на меморију, на могућност памћења, на могућност учења”

Има пацијената који неколико недеља након што прележе добију симптоме попут повишене температуре, дијареје, повраћања, малаксалости, бола у глави, осипа на кожи, болова у кичми, мождане магле. Све ове симптоме обједињује појам “постковид симптом” који је за РТС објаснила кардиолог доц. др Марија Здравковић из КБЦ “Бежанијска коса”.

Докторка Марија Здравковић рекла је да су се ови смптоми јављали и да су лекари КБЦ “Бежанијска коса”, чији је она директор, имали прилике да виде то захваљујући великом броју оболелих од ковида-19 који су прошли кроз ову болницу.

“Ми смо та искуства систематизовали, направили базу података и ми смо те пацијенте пратили, јер смо приметили да се пацијенти враћају и када су пи-си-ар негативни, са озбиљним тегобама, да они просто нису имали где да оду и да сада ми имамо преко стотинак прегледаних пацијената. Тако смо и постали центар за праћење пост-ковид компликација”, рекла је др Марија Здравковић у емисији “РТС ординација”.

Како је објаснила докторка, када коронавирус прође кроз наше тело, он поремети и кардиоваскуларни систем и регулацију притиска, пулса и дисања и прође кроз све наше мишиће, укључујући и срчани мишић, али и све наше нерве и кичмене живце.

“Оно што су Американци сада доказали у једном истраживању, пролази кроз наш централни нервни систем, утиче на стање наше концентрисаности, на стање наше психе, на меморију, на могућност памћења, на могућност учења”, напоменула је.

Један од постковид симптома мождана магла јавља се и код младих који након прележаног ковида имају проблеме да се добро припреме за контролне задатке јер је моћ концентрације после короне умањена најмање четири недеље, рекла је др Здравковић и додала:

“Стање свести да не можете брзо да реагујете, не можете брзо да памтите, не можете брзо да доносите одлуке, што треба имати на уму код особа која раде озбиљна и тешка занимања, где је важна концентрација”.

Нагласила је да требаобратити пажњу да се особе са овим симптомом осећају довољно здраво како би могле да обављају свој посао на прави начин, пошто је потребно време, одмор и одређена терапија да би се сви органи опоравили.

Зна ли се ко ће оболети од постковид синдрома?

Према речима др Марије Здравковић, даље не може да се предвиди ко би могао да доживи постковид синдром као и да могу да се јаве компликације на другим органима, иако није било компликација на плућима.

Додала је да пацијенти понекад долазе са кардиоваскуларним и гастроентеролошким проблемима, као што су кратак дах, излив на срцу и лупање срца.

“Ми смо имали неколико случајева када је рађена коронарографија са сумњом на акутни инфаркт, а потпуно су нормални крвни судови. У ствари, ради се о такозваној мимикрији, да уместо инфаркта постоји срчана корона и онда долази до спазма крвног суда и ми имамо слику акутног инфаркта, а пацијент нема акутни инфаркт, али то не значи да је његово срце здраво. Није здраво, јер је нападнуто короном”, рекла је и објаснила да су код продужених напада дијареје пацијенти говорили да храна коју су појели није сварена и да имају болове и грчеве у трбуху за које не знају одакле им.

“Велики број деце је у првом налету имао корону као дијареју са страшним грчевима у трбуху. Обично то деца тако реагују, са тим симптоматологијама, а наравно да могу и одрасли”, напоменула је.

Према њеним речима, корона код људи који имају проблема са кичмом напада ситне зглобове, због чега они имају осећај да су се ушинули, али да је заправо у питању генерализовано запаљење малих зглобова око кичмених пршљенова који изузетно боли и ствара главобољу и несвестице.

“Ви имате велики број особа које долазе са страшним несвестицама, са вртоглавицама, а неретко са податком да су краткотрајно изгубили свест”, додала је и рекла да не постоје подаци нигде у свету о томе када могу да се појаве симптоми постковида, али да се сматра да могу да се појаве од три до шест месеци после прележане болести.

“Обично се јављају првих месец дана након излечења короне”, поручила је.

Ковид и остале инфекције

“Ми сад имамо једног пацијента у болници који је прележао корону и лежао је месец дана у једној болници ван Београда, па је после код нас и нико није знао шта се дешава с њим и зашто има тако високе температуре. Ми смо урадили детаљну анализу и видели смо да он има врло ретко гљивично обољење плућа, такозвану аспергилозу, која је толико ретко обољење, а напада само људе код којих је екстремно уништен имунитет”, истакла је и додала да је тачно да су они који прележе ковид склони да се заразе другим болестима.

Напоменула је да они који и 14 дана након заразе короном имају температуру, најчешће имају и неку супер инфекцију, односно још једну инфекцију поред короне и да се то дешава код људи којима је корона вирус уништио имунитет.

Истакла је и да клостридија напада људе све чешће и да не треба заборавити да њу велики број људи има у себи и да је она притајена све док је имунитет добар.

“Међутим, у случају пада имунитета, све више имамо особе које дођу због клостридијалне инфекције, обично старије особе, јер она је карактеристична за старије особе и организам који је измучен и истрошен”, објаснила је.

Све бактерије које иначе не нападају имуноотпорне људе, после короне могу да нападну и да би зато било добро три месеца после прележане короне избегавати било какве захвате на себи.

Ј.М.

Извор: Zena.blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама