Др Милићевић: И код деце с јављају упале плућа, бронхитис и постковид синдром

Готово 20.000 заражених короном у Србији, а међу њима велики је и проценат заражене деце. Педијатар др Саша Милићевић јучје у „Уранку“ на телевизији К1 казао да деца још увек имају блаже клиничке слике него одрасли.

– Највећи проблем је то што су деца најчешће асимптоматска. Најчешће се утврди да имају ковид када ураде тест пред неко путовање, јер немају никакве симптоме. Протоколи за лечење још увек нису тако јасни као код одраслих. Јако је важан податак да ли неко у породици има корону. Осим прегледа, који је најважнији, мора се урадити и тест. Ако је блажи облик болести, ако детету само цури носић и нема друге симптоме, онда то дете пратимо. Не треба давати јаку терапију, јер тестови могу бити и лажно позитивни – каже др Милићевић.

– Ако дете на пример има астму и добије корону, лечење је интензивније, али ако је дете здраво – никаква терапија му није потребна осим рестрикције физичке активности. Та рестрикција требало би да траје од две недеље до месец дана пре него се дете врати уобичајеним активностима. Ако неко у породици има корону, одмах се јавите педијатру.

И код деце с јављају упале плућа, бронхитис и постковид синдром

– Ређе него код одраслих али дешава се. Јаве нам се родитељи и кажу да њихова деца након прележане короне теже дишу или имају аритмије – објашњава педијатар. – Не би требало одмах давати антибиотике деци, једино ако налази, а нарочито рендген, не покаже бронхитис или упалу. Антибиотик се тада даје да „удари по глави“ клице и бактерије које могу да букну када се организам бори на више поља. Рендген је револуционарни проналазак али се трудимо да што мање децу шаљемо на овај преглед због зрачења. Дечји грудни кош је тањи и лакше нам је да им послушамо плућа, можемо боље да их чујемо. Рендген радимо само када за то постоје индикације.

Др Саша Милићевић у „Уранку“ је казао да има и пацијената са вирусом грипа.

– Има више оболелих од грипа него прошле године. Када пацијенти дођу кажу боле ме руке и ноге, грло ме боли, и то буде грип иако личи на ковид.

Извор. Блиц