Dr Milićević: I kod dece s javljaju upale pluća, bronhitis i postkovid sindrom

Gotovo 20.000 zaraženih koronom u Srbiji, a među njima veliki je i procenat zaražene dece. Pedijatar dr Saša Milićević jučje u „Uranku“ na televiziji K1 kazao da deca još uvek imaju blaže kliničke slike nego odrasli.

– Najveći problem je to što su deca najčešće asimptomatska. Najčešće se utvrdi da imaju kovid kada urade test pred neko putovanje, jer nemaju nikakve simptome. Protokoli za lečenje još uvek nisu tako jasni kao kod odraslih. Jako je važan podatak da li neko u porodici ima koronu. Osim pregleda, koji je najvažniji, mora se uraditi i test. Ako je blaži oblik bolesti, ako detetu samo curi nosić i nema druge simptome, onda to dete pratimo. Ne treba davati jaku terapiju, jer testovi mogu biti i lažno pozitivni – kaže dr Milićević.

– Ako dete na primer ima astmu i dobije koronu, lečenje je intenzivnije, ali ako je dete zdravo – nikakva terapija mu nije potrebna osim restrikcije fizičke aktivnosti. Ta restrikcija trebalo bi da traje od dve nedelje do mesec dana pre nego se dete vrati uobičajenim aktivnostima. Ako neko u porodici ima koronu, odmah se javite pedijatru.

I kod dece s javljaju upale pluća, bronhitis i postkovid sindrom

– Ređe nego kod odraslih ali dešava se. Jave nam se roditelji i kažu da njihova deca nakon preležane korone teže dišu ili imaju aritmije – objašnjava pedijatar. – Ne bi trebalo odmah davati antibiotike deci, jedino ako nalazi, a naročito rendgen, ne pokaže bronhitis ili upalu. Antibiotik se tada daje da „udari po glavi“ klice i bakterije koje mogu da buknu kada se organizam bori na više polja. Rendgen je revolucionarni pronalazak ali se trudimo da što manje decu šaljemo na ovaj pregled zbog zračenja. Dečji grudni koš je tanji i lakše nam je da im poslušamo pluća, možemo bolje da ih čujemo. Rendgen radimo samo kada za to postoje indikacije.

Dr Saša Milićević u „Uranku“ je kazao da ima i pacijenata sa virusom gripa.

– Ima više obolelih od gripa nego prošle godine. Kada pacijenti dođu kažu bole me ruke i noge, grlo me boli, i to bude grip iako liči na kovid.

Izvor. Blic