Др Недељко Радловић о симптомима новог типа хепатитиса код деце

10 маја, 2022

Нови тип хепатитиса код деце, који се шири Европом, још једна је изненађујућа и крајње необична инфекција чији се узрок још не зна, изјавио је професор Медицинског факултета и дечји гастрохепатолог др Недељко Радловић. Прецизира да се хепатитис, када су вирусне инфекције у питању, лечи мировањем – то је златно правило.

Др Недељко Радловић је, у емисији Магазин на Првом програму Радио Београда, навео да то обољење – још увек недовољно познато, код 10 процената оболеле деце изазива тешко оштећење јетре које захтева и њену трансплантацију.

Узрочник новог типа хепатитиса, а на основу иницијалних истраживања, јесте један од сојева типа аденовируса – а има их у преко 100 различитих варијанти, каже проф. Радловић и указује да сој 41 – о коме се конкретно ради, код деце изазива дијареју која обично прође без компликација.

Међутим, у овом тренутку, нејасно је због чега Ф варијанта соја 41 код једног броја деце изазива тежа обољења јетре.

Према његовим речима, у неких 50 одсто случајева новог хепатитиса код оболеле деце констатована је поменута варијанта аденовируса (Ф варијанта соја 41), код једног броја оболелих утврђено је присуство корона вируса, а има случајева у којима пацијент има истовремену инфекцију и корона и аденовирусом.

Ипак, повезаност овог типа хепатитиса са вакцинацијом против ковида-19 није доказана.

Који су симптоми 

Симптоми сваког, па и новог новог типа хепатитиса су: губитак апетита, малаксалост, лако замарање, често и повраћање. У каснијим фазама, када дође до озбиљнијег оштећења јетре, јавља се жутица, наглашава професор Радловић.

Додаје да њој може да претходи температура, затим бол у трбуху – код мање деце у зони пупка, а код веће под десним ребарним луком. Родитељи би требало да погледају и беоњаче код деце јер се тако најлакше препознаје жутица.

Тамна мокраћа и блеђа столица такође су симптоми. До заражавања – ако је о аденовирусу као узорчнику реч, долази као и код заразне жутице: директним и индиректним контактом, загађеном храном и водом, предметима упитне чистоће.

Мере превенције 

Изолација и дистанца основне су мере превентиве, јер се аденовируси преносе капљичним путем, директиним и индиректним контактом, путем хране, загађене воде…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама