Dr Nedeljko Radlović o simptomima novog tipa hepatitisa kod dece

10 maja, 2022

Novi tip hepatitisa kod dece, koji se širi Evropom, još jedna je iznenađujuća i krajnje neobična infekcija čiji se uzrok još ne zna, izjavio je profesor Medicinskog fakulteta i dečji gastrohepatolog dr Nedeljko Radlović. Precizira da se hepatitis, kada su virusne infekcije u pitanju, leči mirovanjem – to je zlatno pravilo.

Dr Nedeljko Radlović je, u emisiji Magazin na Prvom programu Radio Beograda, naveo da to oboljenje – još uvek nedovoljno poznato, kod 10 procenata obolele dece izaziva teško oštećenje jetre koje zahteva i njenu transplantaciju.

Uzročnik novog tipa hepatitisa, a na osnovu inicijalnih istraživanja, jeste jedan od sojeva tipa adenovirusa – a ima ih u preko 100 različitih varijanti, kaže prof. Radlović i ukazuje da soj 41 – o kome se konkretno radi, kod dece izaziva dijareju koja obično prođe bez komplikacija.

Međutim, u ovom trenutku, nejasno je zbog čega F varijanta soja 41 kod jednog broja dece izaziva teža oboljenja jetre.

Prema njegovim rečima, u nekih 50 odsto slučajeva novog hepatitisa kod obolele dece konstatovana je pomenuta varijanta adenovirusa (F varijanta soja 41), kod jednog broja obolelih utvrđeno je prisustvo korona virusa, a ima slučajeva u kojima pacijent ima istovremenu infekciju i korona i adenovirusom.

Ipak, povezanost ovog tipa hepatitisa sa vakcinacijom protiv kovida-19 nije dokazana.

Koji su simptomi 

Simptomi svakog, pa i novog novog tipa hepatitisa su: gubitak apetita, malaksalost, lako zamaranje, često i povraćanje. U kasnijim fazama, kada dođe do ozbiljnijeg oštećenja jetre, javlja se žutica, naglašava profesor Radlović.

Dodaje da njoj može da prethodi temperatura, zatim bol u trbuhu – kod manje dece u zoni pupka, a kod veće pod desnim rebarnim lukom. Roditelji bi trebalo da pogledaju i beonjače kod dece jer se tako najlakše prepoznaje žutica.

Tamna mokraća i bleđa stolica takođe su simptomi. Do zaražavanja – ako je o adenovirusu kao uzorčniku reč, dolazi kao i kod zarazne žutice: direktnim i indirektnim kontaktom, zagađenom hranom i vodom, predmetima upitne čistoće.

Mere prevencije 

Izolacija i distanca osnovne su mere preventive, jer se adenovirusi prenose kapljičnim putem, direktinim i indirektnim kontaktom, putem hrane, zagađene vode…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama